NAVs råd til arbeidsøkerne: Registrer deg hos bemanningsforetakene
Image Credits: Øyvind Nondal.
Direktør for tariff og medlemstjenester i NHO, Nina Melsom, skriver i Dagsavisen 1. august at Arbeiderpartiet må anerkjenne at bemanningsbransjen fyller samfunnets behov for arbeidskraft. Men hennes argumentasjon i innlegget, som er rettet mot Jonas Bals, når ikke langt. Ingen er uenige i at det trengs vikarer for å dekke feriebehov. Ingen er uenige i at bedrifter må kunne erstatte sykefravær med midlertidig ansatte og ingen vil nekte studenter å jobbe. Det svært mange er fundamentalt uenige med NHO i, er hvor stort markedet til bemanningsbransjen skal være.
Ansettelse uten oppdrag
De siste årene har det bredt om seg en merkelig konstruksjon i norsk arbeidsliv; «fast ansettelse uten lønn mellom oppdrag». Smak litt på den. Du må være fullt tilgjengelig for arbeidsgiver uten å være garantert arbeid og dermed lønn. I historiebøkene kaller vi denne ansettelsesformen for løsarbeid. Et arbeidsliv rigget for å la arbeidstakere underby hverandre i konkurransen om hvem som skal kunne selge arbeidskraften sin billigst. De heldige fikk småpenger, resten måtte fortelle familien at i dag ble det ikke penger til mat.
Fast ansettelse et fundament i den norske modellen
Nettopp overgangen fra løsarbeidersamfunnet til et moderne arbeidsliv med faste ansettelser har vært en av bærebjelkene i den norske modellen. Ikke bare fordi fast jobb er avgjørende for at mennesker skal kunne leve trygge og gode liv, men også fordi det er bra for bedriftene. Faste ansatte organiserer seg i fagforeninger, faste ansatte tør å ta del i bedriftsdemokratiet og faste ansatte bygger kompetanse og kontinuitet som utvikler bedriftene og gir sterkere konkurranseevne. Derfor er norske arbeidstakere blant verdens mest produktive og utgjør i seg selv det viktigste konkurransefortrinnet til norsk næringsliv.
Ikke langt tilbake til løsarbeidersamfunnet
Tidsreisen tilbake til løsarbeidersamfunnet går fort. Forskningsstiftelsen Fafo beskriver at så mange som hver sjette bygningsarbeider i Oslo-området er innleid. Og løsarbeidersamfunnet brer ikke bare om seg i byggebransjen. «Oljearbeidere er blitt de nye løsarbeiderne», uttalte en av Industri Energis tillitsvalgte til Stavanger Aftenblad tidligere i sommer. Oljearbeidere som sies opp, får gjerne en lapp i hånda på vei ut med nummeret til bemanningsselskapet de skal ringe for å få komme tilbake.
NAVs råd til arbeidssøkende: Registrer deg hos alle bemanningsbyråene
Når NHO jobber for at faste ansettelser skal erstattes av ringevikarer, undergraves partssamarbeidet på arbeidsplassen og fortrinnet med lojale ansatte som brenner for jobben sin. Det svekker norske bedrifters konkurranseevne. Det er fristende å spørre om NHO fremdeles er for eller mot den norske modellen?
En venn av meg som er fagutdannet, kontaktet NAV i Oslo i håp om få hjelp til å komme inn i arbeidslivet. Der ble hun møtt med ett eneste råd: «registrer deg hos alle bemanningsbyråene». Hvordan kan NHO hevde at faste ansettelser fremdeles er hovedregelen i norsk arbeidsliv når vi er kommet så langt at Navs eneste jobbtips til fagutdannede arbeidsledige er å registrere seg hos samtlige bemanningsbyråer?
Det må også gis veiledning i arbeidssøking
Jonas Bals har helt rett når han sier at kampen for å få norsk arbeidsliv tilbake i riktig spor ikke bare dreier seg om å få på plass et sterkere lovverk for faste stillinger, men at det også er nødvendig å sørge for at arbeidsledige får veiledning som kan føre til fast og meningsfylt arbeid. Det må utvilsomt være bedre å lede arbeidsledige inn i varige arbeidsforhold enn å risikere at de er tilbake på dagpenger så snart telefonen fra bemanningsbyrået slutter å ringe.
Faste jobber som ikke garanterer arbeidstid eller lønn, er ingen særnorsk konstruksjon. Det er en epidemi som har smittet norsk arbeidsliv utenfra. Under den borgerlige regjeringens beskyttende vinger har den hatt fri utfoldelse i Norge, men stortingsvalget i høst kan endre på dette. For mange vil det bety at drømmer realiseres. Det kan være drømmen om anerkjennelsen og tilhørigheten som fast arbeid medfører, å kunne gå i banken å få godkjent lån til å kjøpe egen bolig.