Regjeringens midlertidige ansettelser i praksis – rapport fra en som står midt oppi det.
Image Credits: Øyvinn Myge/ASD.
H/FRP regjeringen har åpnet opp for generell adgang til midlertidige ansettelser i arbeidsmiljøloven med støtte fra V og KRF. Argumentene som ble brukt av H/FRP var at en trengte denne flexibiliteten i arbeidslivet, og det skulle være ett springbrett inn i arbeidslivet for folk som sto utenfor arbeidslivet. Det ville føre til at flere fikk sjansen til å få prøve seg i arbeidslivet, og det ville føre til at flere folk kom i arbeid!, sa H/FRP regjeringen.
Min hverdag med denne politikken
Retorikken som ble brukt fra H/FRP var å få folk til å tro at dette var en fordel for arbeidstaker, og ville føre til fast ansettelse senere etter en hadde fått prøvd seg som midlertidig ansatt. Hvorfor var det da massive protester mot disse endringene over hele landet av arbeidstakere da? I min daglig jobb som Organisasjonssekretær i Fellesforbundet avd. 5 har jeg sett hvordan denne arbeidslivs politikken til H/FRP fungerer ute i arbeidslivet.
De som mistet jobben gjennom den massive nedbemanningen vi har opplevd i industrien, får nå tilbud om midlertidige ansettelse hos de samme arbeidsgiverne.
Det som skjer nå, etter lovendringen i arbeidsmiljøloven, er at mange flere er blitt midlertidig ansatt , men det har ikke ført til at flere er komt i arbeid, da det er de samme jobbene som nå blir besatt av midlertidig ansatte.
Istedenfor ett springbrett inn i arbeidslivet har det ført til at det er ett stupebrett ut av arbeidslivet, hvis arbeidsgiverne ikke ønsker deg som ansatt lengre. Når en undertegner en midlertidig ansettelse avtale skriver en samtidig under på sin egen oppsigelse dato! Vi er altså tilbake i gamle dager hvor arbeidsgiverne brukte midlertidige ansettelser som bruk å kast av arbeidstakere, uten at det fikk noe konsekvenser for arbeidsgiverne.
Dette var det AP og LO som satte en stopper for da de fikk på plass en arbeidsmiljølov om faste ansettelser, som skulle gi arbeidstakerne trygget i arbeidsforholdet, og rettigheter overfor arbeidsgiverne ved oppsigelser.
Jeg opplever i min jobb for Fellesforbundet avd. 5 at de som er midlertidig ansatt går stille i dørene hos arbeidsgiverne, i frykt for å ikke få forlengelse, eller fast stilling hvis de tar opp saker med tillitsvalgte, verneombud, fagforening eller arbeidsgiver. De er i realiteten uten noe oppsigelsesvern da sluttdato for arbeidsforholdet står i den midlertidige ansettelse avtalen. Arbeidsgiver slipper å bekymre seg for at arbeidstaker kan gå til sak for usaklig oppsigelse med en slik ansettelse form. Dette er flexibilitet i praksis, men for hvem?
Det som er virkeligheten av denne politikken er at H/FRP ønsker å svekke oppsigelsesvernet, arbeidstakerne har gjennom arbeidsmiljøloven, slik at arbeidsgiverne slipper oppsigelsessaker, og det er enkelt å bli kvitt arbeidstakerne en ikke liker. Nå er det arbeidstakerne som må ta all risiko på sine skuldre når en er midlertidig ansatt, mens som fast ansatt delte arbeidsgiverne og arbeidstakerne på risikoen i arbeidsforholdet og en har prøvetid på 6 mnd for å få prøvd om dette passer for begge parter.
De midlertidige ansatte får heller ikke lån til bolig, bil, etc. da det første banken spør om er om du har fast jobb? Dette fører igjen til en skjev samfunnsutvikling der de med faset ansettelser får etablert seg med bolig, familie, etc, mens de med midlertidig ansettelse må leve i usikkerhet om en har jobb å gå til i morgen. Denne politikken fører til at en skaper ett A og B lag i samfunnet og forskjellene øker. En slik samfunnsutvikling har AP og arbeiderbevegelsen kjempet sammen om å unngå .
Les også: Leif, du er en kødd! Men du er vår kødd. Vi trenger deg på Stortinget
Ansatt og oppsagt i samme arbeidsavtale!
De siste 2,5 årene har jeg som organisasjonssekretær i Fellesforbundet avd. 5 hatt mange oppsigelsessaker i forbindelse med nedbemanning. Mesteparten av sakene er vunnet takket være at arbeidstaker har vært fast ansatt, slik at en hadde rett til forhandlinger og søksmål i møte med arbeidsgiverne.
Denne muligheten eksisterer ikke i realitetens arbeidsliv for de som er midlertidig ansatt, de arbeidet bare ut lengden på den midlertidige ansettelsesavtalen, og så var de ute av bedriften, uten at jeg kunne gjøre noe med saken deres.
AP og LO fikk på plass en arbeidsmiljølov som skulle beskytte arbeidstakerne på arbeidsplassen, og gi trygghet i arbeidsforholdet. H/FRP regjeringen har endret arbeidsmiljøloven til fordel for arbeidsgiverne stikk i strid med formålet med loven er!
Les også: Arbeiderpartiet knuser Frp og Høyre på Arbeidslivspolitikk
Les også: Hauglie svarer med å endre loven slik at arbeidere i bemannings- bransjen får enda mer dritt
Les også: For mange vil en stemme på Frp være en bønn om bli lavlønnet
Derfor er høstens stortingsvalg ett av de viktigste i moderne tid. AP er garantisten for å få endret arbeidsmiljøloven til igjen å skape trygghet å rettigheter for arbeidstakerne i arbeidslivet å hos arbeidsgiverne. AP er det partiet på venstresiden i norsk politikk som har reell mulighet til å endre arbeidsmiljøloven og arbeidslivspolitikken til arbeidstakernes beste. AP er garantisten for å arbeide mot en samfunnsutvikling med A og B lag i norsk arbeidsliv.