Nå får Høie smake egen medisin. Kronisk syke får ikke medisin.
Image Credits: Helse- og sosialdepartementet.
Spinraza blir for dyrt for Høie. Legemiddelgiganten Bingen firer ikke på prisen, og nå får ikke kronisk syke med muskelsykdommen SMA denne medisinen i Norge. Høie karakteriserer prisen som «uetisk høy». En dose av den viktige medisinen koster en million kroner.
Det er høyrepolitikk som skaper de høye medisinprisene
Alle kan være enige om at prisen er drøy, men mange mener likevel at vår velferdsstat må kunne ta seg råd til å kjøpe den til trengende pasienter. Men grunnen til at den er så kostbar, er resultatet av Høyrepolitikk. Sånn blir det når vi får private monopoler som beskyttes av patenter og rettigheter. Utviklingen av Spinraza-medisinen er attpåtil finansiert av donasjoner fra frivillige.
Les dette av John Ivar Liverød: Vi må slutte å logre for Kina og Østen for å smiske oss til handelsavtaler. La oss heller se på Mega-Cites i Skandinavia.
Les dette av John Ivar Liverød: Rettferdig fordeling er god næringspolitikk.
Les dette av John Ivar Liverød: Det er høytid og fest for politiske kommentatorer. Hvem skal henges ut og hvem skal hylle
Forskning og utvikling er dyrt, men mye kommer fra forskningsmiljøene rundt universitetene.
Legemiddelbransjen er blant de mest lønnsomme næringene i verden. Hovedgrunnen er at de har monopol på produkter som pasienter er avhengig av. Pasienter har ikke andre valg og det finnes ikke konkurranse. Når selskapene blir konfrontert med høye priser, blir dette forklart med enorme kostnader til forskning og utvikling. Det er riktig at det er krevende å utvikle medisin, men det er ofte slik at utgangspunktet for nyskapende medisin kommer fra forskningsmiljøer rundt universiteter og dermed er finansiert av studenter og skattebetalere.
Kan du tenke deg å støtte denne siden eller abonere på nyhetsbrevet. I så fall trykk her.
Overgangen fra offentlige til private monopoler gjør at forbrukene blir offer for «take it or leave it».
Hovedårsaken til at det vokser fram slike enormt profitable bransjer er politisk. Aktørene bare takker og bukker for alle monopoler som politikere tillater. I Norge går dagens regjering i bresjen for mer av dette. Ikke bare når det gjelder livsnødvendig medisin. Men på alle områder hvor det er umulig å skape reell konkurransen ønsker regjeringen at private tar over. Infrastruktur med tilhørende produkter og tjenester vi alle er avhengig av skal privatiseres. Det som skjer da er at de går over fra å være demokratisk kontrollerte monopoler til å bli private monopoler der vi forbrukere blir prisgitt store aktørers eget forgodtbefinnende. De bestemmer prisen. Det blir take it or leave it.
Det er derfor rørende å registrere at Høie klager på sine venner i private selskaper og høye medisinpriser. Det er jo sånn han vil ha det.