Ny Tysk regjering med Europaplattform som støtter Macron i mer føderalisme i Europa.

Ny Tysk regjering med Europaplattform som støtter Macron i mer føderalisme i Europa.

Det blir spennende å se avstemningsresultatet hos de tyske Sosialdemokratene som skal holdes i perioden 20. februar til første helg i mars. De skal da stemme over den nye regjeringsplattformen som er fremforhandlet mellom CDU/CSU og Sosialdemokratene (SPD).  Plattformen er veldig spesiell. Den går på mange måte motsatt av det vi ser mange andre steder i Europa hvor man prøver å stagge den populistiske utviklingen og EU skepsisen med å nærme disse kreftene.

En sterk Europaplattform

Europaplattformens første kapittel handler kun om visjonene for Tyskland som en del av Europa. Her har sosialdemokratene fått gjennomslag for at det skal investeres og nedskjæringspolitikken skal reverseres. Bidraget til EU skal økes.  Europaparlamentet skal  styrkes og de vil jobbe for at det skal opprettes et eget Europeisk pengefond. De vil også styrke det Europeiske samarbeidet innen forsvarspolitikk og innvandring.  Det blir også oppfattet som en stor seier at de gjennom denne plattformen blir kvitt den tidligere finansministeren Wolfgang Schäuble som har vært svært upopulær i store deler av Europa på grunn av den strenge nedskjæringspolitikken som han har stått for.

Sosialdemokratenes forhold til Frankrike

I Frankrike så vi at de valgte Europa fremfor nasjonalisme ved at 66 prosent stemte på Macron og 34 prosent på Le Pen ved presidentvalget. Og Macron har allerede på kort tid gjort seg til selve talsmannen for et styrket Europa. Og det kan han gjøre ut fra det mandatet han fikk i valget. Hans agitasjon overfor velgerene var i stor grad basert på et styrket og reformert EU opp mot Le Pens nasjonalisme.  Nå gjør Tyskerne det samme uten å kunne være sikker på at de har velgerne i ryggen. Men selv om alle regjeringspartiene gikk tilbake og det innvandringsfiendtlige partiet Alternativ for Tyskland gikk frem, så har ikke disse mer enn 12 prosent oppslutning. De andre har 88 prosent.  Så i stede for å falle for fristelsen til å gå mot høyre for å tekkes europaskeptikere og innvandringsfiendtlige går det til venstre.

Ungdommen er imot fortsatt samarbeid

Ikke så langt som ungdommene i partiet vil. De ønsker mer en kopi av Corbyns sitt Labour. De ønsker ikke avtalen vedtatt.

Det skal bli spennende å se hvor dette går, og det er tøft gjort av et  Sosialdemokratisk parti som nå ligger spå 18 prosent på meningsmålingene å gå inn som juniorpartner i en konservativt ledet regjering som de har svært dårlige erfaringer med i forrige periode.

Drama om hvem som skal bli ny utenriksminister

Hvem som blir ny utenriksminister vet vi ikke enda. Det var meningen at partileder og tidligere EU-president Martin Schultz skulle bli det. Men de hadde vist ikke snakket ferdig i partiet,  og han valgte da å trekke seg slik at hans person ikke skulle forstyrre avstemmingen. Dagens  utenriksminister – Sigmar Gabriel – er også sosialdemokrat og dessuten Tysklands desidert mest populære politiker, lang foran Merkel.  Det kan hende han fortsetter.

Økt kamp mellom øst og vest innen EU

Jeg tror at med den nye regjeringsplattformen  kommer det til å bli en mye hardere kamp innad i EU mellom sterke pro EU stater  i vest og de nasjonalistisk ledede statene i Sentral- og Øst Europa med Ungarens statsminister Victor Urban i spissen. Spesielt i innvandringspolitikken har det vært store spenninger.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *