Annet
Wilhelmsen og  halve sannheter

Wilhelmsen og halve sannheter

Dette innlegget har stått i Klassekampen idag.

Einar Wilhelmsen i ZERO skriver i KK 29. mai under tittelen «Effektiv strømkabel». Wilhelmsen mener det er god klimapolitikk å bygge nye strømkabler til Tyskland og England. Hans utgangspunkt bygger på det kjente fenomen at vinden ikke alltid blåser, og at sola har en tendens til å gå ned. Da må, som Wilhelmsen korrekt påpeker, tyskere og englendere bruke gass og kull for å produsere energi. Men Wilhelmsen har løsningen: «Med en kabel fra Norge kan de bruke norsk vann-og vindkraft istedenfor kull og gass.» 

Dette høres jo fint ut. Det Wilhelmsen imidlertid ikke sier noe om, er at de nye kablene bare kan gi en svært liten brøkdel av det behovet EU har for såkalt balansekraft. De to aktuelle kablene vil til sammen ha en maksimal kapasitet på 2,8 gigawatt(GW). EU har allerede bygd ut over 300 GW i vind-og solkraft, og skal flerdoble dette på få år. Bare i 2017 bygde EU ut like mye vind-og solkraft som all norsk vannkraft. Drømmen om Norge som «Europas batteri», som Wilhelmsen fortsatt synes å tro på, er like realistisk som å tro at en Tesla kan drives med et lommelyktbatteri.

Det andre som Wilhelmsen behendig unnlater å si noe om, er at leveranser av balansekraft innebærer at kraftverkene våre i sterkt økende grad må over i såkalt effektkjøring, det vil si at de slås på og av i raske skift, styrt av behov og priser i utlandet. Dette har store negative konsekvenser for liv og artsmangfold i norsk vassdragsnatur. Så alvorlig er dette, at seks norske naturvernorganisasjoner har krevd nye konsekvensutredninger av både Statnetts kabel til England og det konsesjonssøkte NorthConnect-prosjektet. Konsekvensene disse kablene får i naturen er nemlig IKKE utredet i de konsekvensutredningene som er gjennomført.

Som argumenter for flere kabler lager Wilhelmsen så en uinteressant og temmelig spekulativ sammenligning av effekttap i kabler og linjer, satt opp mot virkningsgrader i fossilbaserte kraftverk. Problemet med å sammenligne «epler og pærer» blir lite sett opp mot det Wilhelmsen presterer her.

Det begynner etter hvert å gå opp for folk flest at kraftbransjen bygger nye kabler først og fremst for å få drevet strømprisene opp, her i landet. Det er ikke så rart, bransjen er en gjennomkommersialisert bransje, og den selger rundt 90 prosent av strømmen som produseres til deg og meg og alle andre kunder i Norge. Akkurat i dag er strømprisen i England 64 prosent høyere enn i Norge.

ZERO er som kjent finansiert for en stor del av den norske kraftbransjen.