Sosialdemokratiets oppslutning i Europeiske land. Gjett hvordan Arbeiderpartiet ligger an.

Jeg har gått gjennom de siste meningsmålingene i ulike europeiske land og sett på sosialdemokratiets oppslutning. Der jeg ikke har funnet senere meningsmålinger har jeg brukt valgresultat fra 2017. Oversikten omfatter de 26 største EU landene.

Oversikt over sosialdemokratiets oppslutning i Europa

 1. Storbrittania   40,0
 2. Portugal           37,7
 3. Bulgaria.           31,0
 4. Danamark.       26,9
 5. Østerrike          25,0
 6. Sverige.            24,0
 7. Luxembourg   24,0
 8. Norge.              23,6
 9. Latvia               23,2
 10. Spania              22,6
 11. Slovakia.          21,5
 12. Finland.            21,2
 13. Italia.                19,2
 14. Sveits.              18,0
 15. Tyskland.         17,0
 16. Litauen.            14,0
 17. Slovenia.          12,8
 18. Estland.            11,9
 19. Ungarn             11,9
 20. Belgia                  9,5
 21. Hellas.                 9,0
 22. Nederland          8,0
 23. Tsjekkia.              7,2
 24. Polen.                  7,6
 25. Frankrike.           7,4
 26. Irland.                  6,0

EU hadde ikke løsninger da vi fikk finanskrisen og  innvandring til Europa.

I alle desse landene har vi en fortid der vi har vært langt større. Men idag er det  ikke tvil om at vi over hele linja ligger lavt.

Det blåser en høyrepopulistisk vind som har svekket sosialdemokratiets oppslutning og som har gjort vi har kommet  bakpå. Spesielt to forhold tror jeg har vært avgjørende. Det første var finanskrisen i 2008 som sosialdemokratene i Europa overhode ikke taklet. Og det var oss forventingene lå på. Vi fikk et Europa splittet mellom Sør og Nord og det ble klart for alle at vi hadde ikke gode nok redskap for å takle denne utfordringen. Hverken finansielt eller politisk.

Folk velger ikke de som ikke har løsningen.

Og når vi ikke har svar så velger ikke folk oss. Da velger folk de som har svarene selv om de er aldri så dårlige. Det andre er flykningeutfordringene og terrorfrykten. Selv om disse to tingene ikke har noe med hverandre å gjøre så blandes de til en farlig «fryktgrøt».  Det har gjort at de som har de lettvinte skråsikre svarene har vinner og sosialdemokratene taper.

I dette landskapet der man ser velgerne gå til høyre,  og innvandringsmotstand er noe som skåres på,  så er det fristene å følge etter.  Men det er etter min mening å grave seg lenger ned i gjørma. Å bli populær på innvandringspolitikk skal man bare ikke.

Macron har vist vei

Jeg vet jeg får pes for å si dette. Men jeg mener likevel at den som har vist vei er Macron i Frankrike. Han har heist Europa flagget og  slått fast at endringer som skjer som følge av globaliseringen kan bare styres gjennom globale løsninger, og at vi trenger et EU som funker. Han gikk i spissen for å få endret utstasjoneringsdirektivet fordi sosial dumping er noe av det som tærer mest på vanlige folks i forholdet til Europa. Det ser vi på EØS debatten i Norge. Hadde det ikke vært for det uryddige arbeidsmarkedet vi har,  fått så hadde motstanden mot EØS og EU vært lengt mindre.

Det er bare så synd at han måtte ut av det sosialdemokratiske partiet for å få den oppslutningen. Men han har likevel vist en vei som vi bør lære av.

Vi er lavt nede, men det vil snu. Håper bare ikke vi går så langt i å tekke krav om mer nasjonalisme, at vi ikke er der vi skal være når oppturen kommer.

Bli med i Facebookgruppen Ja til EØS