Erna Solberg, Venstre-leder Trine Skei Grande og KrF-leder Knut Arild Hareide

Nederlag for Erna og Siv åpner for Lofoten. Hareides brudd får store konsekvenser.

Knut Arild Hareide startet marsjen mot Arbeiderpartiet i går  kveld. Han meddelte klart at det blir ingen regjering sammen med Høyre, Frp og Venstre, og heller ingen samarbeidsavtale. 

Mindre høyrepolitikk

Dette beryrt mindre høyrepolitikk fremover, noe som er svært bra. Det er mange forslag fra partienes programmer som Krf og de andre opposisjonspartiene nå kan samle seg om, og som kan få flertall. Etter hvert kan Krf integreres mer og mer med opposisjonspartiene,  og regjeringens situasjon blir vanskeligere.

Fortsatt pågår det et spill med Venstre.  Men kan ikke se hvorfor Erna Solberg skal gi dem så mye for å være med. Venstre  kan ikke tilby noe som helst om ikke Krf er med på laget. Og i alle de sakene som et frittstående Krf nå vil gå sammen med oposisjonen om, vil de uansett bli stemt ned.

Muligheter for Lofoten

I forrige Stortingsperiode gikk Høyre og Frp med på å ikke konsekvensutrede Lofoten, Vesterålen og Senja. Dette gjorde de for å få bundet Krf og Venstre til masten. En slik garanti kan jeg overhode ikke tenke med at de vil gi Venstre for å gå inn i en regjering/etablere samarbeidsavtale denne gangen. Selv med en samarbeidsavtale eller med Venstre i regjering, risikerer de å bli stemt ned i Stortinget. Hvorfor da inngå en avtale hvor de forplikter seg til å gi seg på viktige saker, når de ikke lenger kan få noe igjen for det.

Dette åpner selvsagt også for andre muligheter. Nå kan for eksempel stortingsflertallet vedta en konsekvensutredning av Lofoten slik Arbeiderpartiet har forpliktet seg til overfor velgerne. Her bør Arbeiderpartiet reise forslaget snarest mulig.

Bra for Kristelig Folkeparti sin skjel

Jeg tror også at Krfs skjel kan bjerges av denne løsningen. Leste fort gjennom KrFs program, og det oser av familie, medfølelse, solidaritet og myke verdier. Hva dette har med Frp å gjøre er virker helt fjernt for meg. Og det kan umulig være Krf sin jobb å sørge for at Frp blir sittende i regjeringen.  Ingen har fornermet en annen politker i valgkampen mer enn det Sylvi Listhaug gjorde da hun påsto at Hareide lot seg slikke opp etter ryggen av Imamer. Kanskje Hareide ikke har snudd det andre kinnet til.