Nå må vi få slutt på krigen i Syria. Norge må trekke tilbake støtten til opprørerne og bidra til at de gir seg.

Posted by

Nå må verdenssamfunnet og vi ta ansvar og få slutt på krigen i Syria. Nå må man innse at Assad har vunnet kampen mot opprørerne som ville kvitte seg med han. Norge må i FN gi klar beskjed om at fortsatt krig er ingen løsning, og at støtte til opprørere uansett hvem de er,  må ta slutt. Vi kan ikke lenger la oss diktere av amerikanske stormaktsinteresser og  islamsk religionskrig,  og bidra til fortsatte massedrap og flyktningestrømmer ut fra krigsherjede land i Nord Afrika og Mest Østen.

Krigen i Syria største menneskelige tragedie etter andre verdenskrig.

Krigen i Syria er den største menneskelige tragedie i verden etter den andre verdenskrig. Den startet som et opprør knyttet til demokratibevegelsen fra den arabiske våren, men også fylt av tradisjonelle religionsmotsetninger og ikke minst av amerikanske stormaktsinteresser.

Alt dette har vært med å ødlegge store deler av Nord Afrika og Syria for årtier. Norge var en av de viktige bidragsyterne og var tidlig ute og ga støtte den syriske nasjonalkoalisjonen i 2012. Nasjonalkoalisjonen var en samling av de fleste av de Syriske opprørsbevegelsene.

Da krigen utviklet seg i feil retning tok den danske utenriksministerene Martin Lindegaard fra Sosialdemokratene tok til ordet for å ville forhandle om en fredsløsning med Assad. Vår utenriksminister Børge Brende fra Høyre sa på sin side nei,  og hevdet at et Syria med Assad som leder var uakseptabelt. I praksis sa han at krigen får bare fortsette.

Og det har den gjort.  Så langt har krigen medført at over halvparten av Syrias befolkning på 17 millioner mennesker har måtte flyktet fra sine hjem; de fleste til andre deler av Syria, mange til nabolandene og flest til Tyrkia, Libanon og Jordan, mange til Irak.

Omlag 15 millioner er anslaget over folk som har hatt behov for humanitær assistanse; blant dem over seks millioner barn. Tidlig i 2016 ble det anslått at minst 250 000 var blitt drept, og at over én million var blitt såret.

Opprørerne i Goutha må tales til tilrette. Krigen i Syria må stanses.

Når krigen nå blusser opp igjen i Øst Gotha må verdenssamfunnet bruke det de kan for å tale opprørene til rette. De har tapt, når er det om å gjøre å unngå ytterligere død og fordervelse. Bare de site uken fortelles det om 500 døde. Hvem som har rett eller galt i konflikt4en har ikke lenger noe med saken å gjøre. Det betyr ingenting. Det som betyr noe er å få stoppet lidelsene til det syriske folk.

I et intervju med bloggen DIWAN sier det tidligere USA ambassadøren i Syria Robert Stephen Ford dette:

Vi kan forvente mer kamp i Idlib og Øst Ghouta mellom den syriske regjeringen og dens allierte og den væpnede motstanden. Hva jeg mener om Assad regjeringens oppførsel, korrupsjon og grusomhet er velkjent, men jeg lurer på hensikten med å forsvare  Øst Ghouta i en allerede avgjort kamp.  Ingen utenlandsk stat vil gripe inn på opposisjonens vegne, og de sivile dødstallene er allerede forferdelig og vokser seg større hver dag. Overgivelse vil i  alle fall spare noen sivile liv.

Dette er kloke ord og folk må se fornuften i det.

Bergens Tidende vil bombe presidentpalasset i Damaskus.

Men noen mennesker har tydeligvis problem med å tenke helt klart og er fortsatt opptatt av den endelige seier.  En av disse er kommentator i Bergens Tidende Morten Myksvoll. Han sier i en av kommentarene sine:

Frankrike og USA bør bombe presidentpalasset i Damaskus. Borna i Aust Ghouta treng handling ikkje tomme ord.

Med andre ord. Vi startar på nytt den krigen vi allerede har vært med å tape. Rundt 300.000 er drept så langt. Med ein ny start på krigen blir det vel like mange ein gang til. Det barna i Øst Ghouta trenger er at vi i vesten og opprørene i Syria,  innrømmer at vi har tapt,  og får lagt ned våpnene. Det er den eneste måten barna vil kunne overleve på. Våpenhvile i dager eller uker stopper ikke krigen, bare utsetter lidelsene.