Skottlandskabelen (Northconnect) utfordrer skillet mellom produksjon og nett, og kanskje lurer Statnett i sivet.

Skottlandskabelen (Northconnect) utfordrer skillet mellom produksjon og nett, og kanskje lurer Statnett i sivet.

Sjøkabler mellom Norge og Europa bidrar til økt strømpris, økt nettleie og økt overføringstap (strøm en verken får betalt for eller nyttet til noe fornuftig.). Mellomlandskabler mellom land i Europa, vil bidra til lavere priser i Europa, men fremdeles høyere priser enn hva vi har i Norge. Særlig vil kabler mellom UK og kontinentet kunne bidra til reduserte priser i UK, som har blant Europas høyeste strømpriser.

I SUM –  ØKTE STRØMPRISER I NORGE

Lavere priser i UK vil bidra til lavere prisforskjell mellom Norge og UK, men fremdeles ikke nok til å unngå at englandskabelen vil bidra til høyere strømpriser i Norge.

Lavere prisforskjell mellom Norge og UK vil samtidig redusere flaskehalsinntektene i kabelen, så det vi eventuelt vinner på lavere prisforskjell, vil delvis bli spist opp gjennom økt nettleie.

Dette er komplekst, men det er bra om alle de som tidligere har støttet bygging av kabler ut av landet, nå begynner å se mer på konsekvensene.

MONSTERKABEL I HARDANGERFJORDEN

I mitt hode er den viktigste saken nå å få stoppet Northconnect som ligger til behandling nå. Dette er et prosjekt som avgjøres av norske politikere – ikkje av ACER eller EU.

Les om NorthConnect-kabelen

Dette handler om en gigantisk sjøkabel fra Eidfjord til Skotland – ut Hardangerfjorden: Fjorden som for noen få år siden var uegnet for å legge kabel i – i følge flere av de samme aktørene som nå vil legge en gigantisk kabel i samme fjord.

Northconnect er et prosjekt som er feil på flere måter.

UTFORDRER EIERSKILLET MELLOM PRODUKSJON OG NETT

Ikke minst fordi Statkraft er inne på eiersiden. Kabler til utlandet er definert som en del av sentralnettet. Det er nå 28 år siden vi splittet Statkraft opp i to selskaper for å oppnå eiermessig skille mellom kraftproduksjon og overføringsnett.

Eierskapet av Statkraft ble som en følge av dette overført fra Energidepartementet til Næringsdepartementet, mens Statnett ble liggende igjen som et forvaltningsselskap i energidepartementet.

KAN VI FÅ “NOR-GER” OM IGJEN?

Når Statkraft nå engasjerer seg på eierskapssiden i nettselskapet Northconnect, er dette et brudd med etablert politikk, og det er for meg en gåte at storting og regjering lar dem få lov å utfordre det eierskapsmessige skillet slik de nå gjør.

Det jeg tenker, er at Statkraft og de andre kraftselskapene nok ser denne problemstillingen. Når de likevel går inn på eiersiden i et nettprosjekt, handler det om å “bære frem” ennå en utenlandskabel – for så å kanskje hoppe av prosjektet på et tidspunkt der Statnett plutselig kommer inn på eiersiden? Dette så vi skjedde når det gjaldt NorGer. Først overtok Statnett 50 % av prosjektet som var forløperen til den kabelen Statnett nå bygger til Tyskland.

Les om Tysklandskabelen

ER SJØKABLER MELLOM EIDFJORD OG SKOTLAND NOE OSLO KOMMUNE SKAL HOLDE PÅ MED?

En annen sak er hva i all verden Oslo kommune som eier av E- CO holder på med – når de også utfordrer det eierskapsmessige skillet. Det er litt spesielt at AP på Stortinget er sterkt i mot å gi konsesjon til Northconnect, mens Oslo kommune som er AP styrt eier er den største eieren i Northconnect gjennom kraftselskapet E-CO som Oslo kommune eier 100 %. Byrådet i Oslo bør stoppe E-CO fra å delta i risikoinvesteringer som Northconnect. Et prosjekt som altså også er meget uryddig – fordi det angriper prinsippet om eiermessig skille mellom produksjon og nett. Dette er en sak som burde vært tatt opp i bystyret. Er dette virkelig noe Oslo kommune skal holde på med; bygge sjøkabler mellom Eidfjord og Skotland?

VIL KRAFTBRANSJEN VIRKELIG REVERSERE  EIERSKAPSPOLITIKKEN?

Dersom det skulle bli utviklingen, må vi kanskje vurdere å kreve Statkraft tilbake under energidepartementets eierskap for å ta større kontroll over selskapet eiermessig.

Jeg vil uansett tro konkurransetilsynet burde se litt på en slik form for krysseierskap mellom nett og produksjon.

Det tror jeg neppe kraftbransjen selv ønsker, men de velger selv å åpne for slike spørsmål når de engasjerer seg på eiersiden i et prosjekt som Northconnect!

Dette med det eierskapsmessige skillet og det faktum at det er produksjonsselskaper som er inne på eiersiden er en sak som burde blitt tatt opp i stortinget.

Da kan vi få røyket ut hvorvidt Statnett “spiller i kulissene” – og at realiteten er at produksjonsselskapene bak Nortconnect bare har en “midlertidig” rolle – å bære frem ennå en ny kabel ut av landet.

Høres sprøtt ut, men vi har altså sett lignende skje tidligere – Tysklandskabelen som nå er under bygging i regi av Statnett.

 

One thought on “Skottlandskabelen (Northconnect) utfordrer skillet mellom produksjon og nett, og kanskje lurer Statnett i sivet.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *