Jonas vil forby «løsarbeiderkontrakter» i byggebransjen

Fellesforbundet og EL og IT i Oslo har gjennomført en kartlegging av innleien innen byggbransjen i byen. Hele 91 prosent av all innleie skjer fra bemanningsforetak, og hele 85 prosent av den er ulovlig. Dette er helt uholdbart og må gjøres noe med.

I disse bedriftene er man gjerne fast ansatt, men har ingen lønn mellom oppdragene. Og slik kontraktene er utformet er det mest nærliggende å kalle dem løsarbeiderkontrakter.

På LO kongressen var Jonas klinkende klar på at det var et samfunnsansvar å få slutt på dette. Det var ikke den enkelte  som skulle gå til retten for å få gjort noe med det. Derfor uttrykte han klart at når Arbeiderpartiet overtar i høst så vil noe av det første vi gjør være å forby slike løsarbeiderkontrakter. Og videre kreve at bedriftene starter med inntak av lærlinger, noe som bemanningsforetakene overhode ikke gjør idag.

Dette er også et område der man tydlig ser forskjellene mellom partiene. Frp og Høyre har endret regelsverket slik at det blir lettere å leie inn folk fra useriøse bemaningsforetak og helt tydlig ønkser et samfunn som går i rettning mer midlertidighet i ansettelsesforholdene. For de dreier det seg kun om å skaffe landet billig arbeidskraft.

EL og IT om innleie i Oslo »