Lønns- og arbeidsvilkår. Sosial dumping
Hva skjer med sikkerhetsnettet vårt? Vi kan frykte sykelønnsordningen forsvinner.

Hva skjer med sikkerhetsnettet vårt? Vi kan frykte sykelønnsordningen forsvinner.

Dagens regjering legger opp til nye regler for sykemeldte. Jeg kan skjønne at frustrasjonen av de få som jukser kanskje lar tanken «vi kutter i ordningene, da kommer de seg på jobb» lar seg feste, men jeg er skremt over at denne tanken får grobunn i seriøse politiske parti. De burde vite bedre!

Langtidssykemeldte har to ønsker. Bli frisk og komme i jobb.

De aller fleste som er langtidssykemeldte har to ønsker – bli frisk og komme tilbake i jobb. Å bli satt til side i samfunnet på grunn av egen helse må være forferdelig for de som opplever dette. De mister det sosiale nettverket jobben gir, tryggheten og mestringsfølelsen av å yte sitt fag og ofte dessverre respekten fra samfunnet rundt. Det er ikke alltid like sturent og si at man er langtidssykemeldt i Norge i dag, man må liksom putte på et «jeg er skikkelig syk altså, det er ikke fordi jeg ikke vil….» Denne holdninga blir dessverre opprettholdt av flere av våre politikere i dagens regjeringsparti.

Av alle forslagene og ønskene jeg har hørt fra den sittende regjeringa, så er det ett som gjør meg mer skremt enn andre:

Kutt i sykelønna og karensdager.

Forslaget innebærer at du ikke får lønn de første dagene i sykdomsperioden, med den argumentasjonen at den ansatte da vil slutte å skulke. Forslaget videre er at sykelønnen skal kuttes til 85% av lønn, en betydelig lønnsnedgang for de syke. Eller som Bjørn-Kristian Svendsrud (FpU) sa til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB): «For å se hvordan det er mulig å unngå snyltingen i arbeidslivet, er det en god start å utrede en innføring av karensdager. Målet er å finne ut om det kan ha en effekt på sykefraværet. Det er ikke meningen å ta de som virkelig er syke, men de som tar seg en ekstra fridag».

Nå er det jo slik at jeg tror de aller fleste i Norge virkelig er syke hvis de først sier fra på jobb at de ikke kan komme. Selvsagt skjønner jo jeg også at det er noen som skulker, men slik er det jo med de aller fleste ordninger. Det vil alltid være noen, svaret er likevel ikke å straffe alle.

De lavlønte vil ikke ha råd til å være syk med dette forslaget

De lavtlønte vil være de første som ikke har råd til å være syk med dette forslaget. Dagens sykelønnsordning ble endret til full dekning i 1978 for å utjevne ulikhetene i arbeidslivet. Arbeiderne fikk den gang de samme rettigheter som funksjonærene ved sykdom. Et forslag som reduserer inntekten til de syke med 15 % vil gjøre det umulig for mange å overleve uten ekstra hjelp. Selv et par dagers lønnskutt (den foreslåtte karenstiden) vil ha store konsekvenser for lavtlønte. Det vil da bli et spørsmål om penger om hvorvidt du vil la legen sykemelde deg eller ikke. Slik vil vi ikke ha det!

Vi kan få flere uføretrygdede med sykelønnskutt.

Hva skjer da, hvis Svendsrud og flertallet i FrPs programkomite får det som de vil? Jeg er overbevist om at kortidsfraværet vil gå ned, ikke fordi de som skulker ikke melder seg syk, men fordi de som er syke ikke har råd til lønnskuttet og derfor må gå på jobb likevel. Kortidsfraværet i Norge er lavt, det ligger på rundt 1%. Da perioden for egenmelding (kortidsfravær) økte etter innførsel av IA-avtalen økte ikke fraværet. Gevinsten av at dette fraværet går ned er da etter mitt skjønn minimal, vi er rett og slett for lite egenmeldt syk. Langtidsfraværet kan imidlertid kanskje også reduseres, men til hvilken kostnad? Det jeg virkelig er bekymret for er konsekvensene av syke ansatte på jobb. Konsekvenser som at uoppmerksomhet forårsaker ulykker, forverring av egen helsetilstand og ikke minst evt. smitte til andre kolleger. Jeg tror vi kan risikere en økning i sykefraværet på lang tid, noe man også så i Sverige på midten av 90-tallet (de hadde en markant økning i antall uføretrygdede etter reduksjon i sykepengene)

Regjeringen vil redusere sykemeldingsperioden til 6 måneder.

Kutt i sykelønna og karensdager er bare ett av forslagene til innstramming. Dette kommer fra FrP, men også regjeringen har lagt frem forslag som bekymrer meg. Regjeringen ønsker maksimum 6 måneders sykemelding, noe vi alle vet vil være et problem for alle de som i dag står i behandlingskø. Regjeringen ville også doble inntektskravet for å motta sykepenger, noe som ville rammet mange deltidsansatte. Dette ble heldigvis trukket siden det var i strid med IA-avtalen, men avtalen gjelder bare frem til 31.12.18 – hvem vet om dobling av inntektskravet igjen vil bli et tema om det blir en ny Høyre/FrP-regjering?

Fra Arbeiderpartiets program finner jeg;

  • Arbeiderpartiet vil holde inntektskravet for å få sykepenger lavt
  • Arbeiderpartiet vil beholde maksimalt ett år sykemeldingsperiode
  • Arbeiderpartiet vil ikke ha karensdager som gjør at arbeidstakere ikke får lønn de(n) første dagen(e) de er syke
  • Arbeiderpartiet er mot alle forslag som går ut på å svekke arbeidstakernes rett til sykelønn

Stem Arbeiderpartiet 11. september, stem på vårt sikkerhetsnett!