Hareide klinkende klar. Ny regjering i morgen om ikke Solberg fjerner Listhaug.

Posted by

Skal si Knut Arild Hareide sto frem med rak rygg idag. Først før landsstyremøtet startet,  og ikke minst etterpå. Beskjeden til Solberg var klar, bli kvitt Listhaug eller gå av. Selv om budskapet var litt mer diplomatisk, så var det dette som var realiteten. Regjeringsskifte kan derfor nå kun unngås ved at Sylvi  Listhaug går ut av regjeringene eller får seg en ny statsrådspost.

Regjeringskifte løser Krf dilemma

Kristelig Folkeparti har vært i et dilemma etter valget. Den eldre velgermassen er borgerlig innstill og partiet har gått til valg på at Solberg er partiets Statsministerkandidat.

På den andre side har de store velgergrupper som er sterkt imot at partiet opptrer som støtteparti for regjering og Frp. Nå har de endelig muligheter til å komme seg ut av dette tvangsgrepet.

Det betyr i første omgang at Arbeiderpartiet danner regjering alene eller sammen med Senterpartiet,  og eventuelt SV om de vil.

Men det fører og til at Krf har oppnådd frihet til å kunne velge. Deres primær ønske har vært en regjering bestående av Krf, Høyre og Venstre. Med Frp i regjering har det vært uoppnåelig. Den muligheten vil plutselig ligge der. Ikke nå, men før stortingsperioden er ute.

For en ting er jeg ganske sikker på, det er mange år før noen tørr å ha med seg Frp i regjering mer.

Krf får frihet til å velge mellom oss og Høyre, Venstre og Krf.

Den andre muligheten som og ligger der, er at vi i Arbeiderpartiet får et bedre samarbeid med Krf. Vi har noen uenigheter, men ikke større enn det vi kan bli enige om. Et samarbeid mellom Krf, Arbeiderpartiet og Senterpartiet, og SV om de vil, hadde vært et sterkt alternativ til neste Stortingsvalg.

Iallfall vil Krf komme i en situasjon der de har fjernet seg fra Solberg og Frp grepet. De kan velge uten å måtte «besudle seg selv»

Frp kommer ikke i regjering på mange, mange år.

Ingen kan ha med seg Frp mer mer i regjering. Og det er ikke bare på grunn av Listhaug. De er på grunn av at partiet alltid vil har et behov for en «Listhaug». En person av Listhaugs kaliber for å levere retorikk som tilfredstille den høyrepopulistiske og nasjonalistiske fløyen. For uten dem ville partiet revnet. Og det går ikke for seriøse parti å være med på.

Ser fram til morgendagen der Frp i regjering er en saga blott. Departementets folk vil slippe å bli bedt om å ta hjem det de selv betegner som nazi-blomster.