Hareide slo knock out på Listhaug som idag måte «KRYPE» til korset

Sylvi Listhaug måtte krype til korset. Bra for Norge og bra for demokratiet. Selv om jeg tror det hadde vært enda bedre om mistillitsforslaget hadde ført til at vi hadde fått en ny regjering. I realiteten ble hun kastet ut av regjeringen ved at Solberg og Jensen ga henne sin fulle støtte og sa regjeringen ville gå av dersom mistillitsforslaget ble vedtatt. Snedig.

Listhaug ble i realiteten presset ut av sine egne

Det potensiell kabinettspørsmålet ble i utgangspunktet oppfattet som et forsøk på å sette Hareide og Krf under press. Men de sto med rak rygg og sa nok er nok. Noe som hadde vært en skandale om de ikke hadde gjort. De kunne ikke si annet enn det de sa  – Solberg må rydde opp selv.

Da ble plutselig presse overført på Listhaug som ville fått ansvaret for å ha felt regjeringen. En regjering som Frp har likt seg godt i, og som sannsynligvis ikke ville kommet tilbake på mange, mange år. Samtidig måtte hun ta ansvaret for at Arbeiderpartiet kom i regjering, og for hennes støttespillere var det noe som ville gått ut over nattesøvnen.

Dette var nok klart for Solberg og Jensen fra staren av, så at de med denne snedige operasjonen vant frem og ble kvitt Listhaug,  og samtidig kunne stå frem som Listhaugs støttespillere,  var et usselt trekk overfor henne,  men lurt trekk overfor alle andre.

Det beste hadde vært et regjeringsskifte.

Ovenfor skriver jeg at det beste hadde vært om vi hadde fått et regjeringsskifte. Og Krf hadde det vært aller best for. De har lansert en debatt der de skal se fremover og vurdere sin egen plassering i norsk politikk. Jeg tror det hadde været en god start på denne prosessen dersom de hadde felt regjeringen. De ligger lavt på meningsmålingene at så mye lavere er det ikke råd å komme, og skal de overleve trenger de å komme med noe nytt som appellerer til yngre velgere. Grunnfjellet deres er mer et handicap en en fordel med tanke på å komme videre.

Mistillitsforslaget fikk legitimitet i partiet ved at det var forårsaket av alle fornemmelsene Listhaug har kommet med overfor Hareide. Nok er nok. Også de konservative i Krf måtte bøye seg for dette.De kunne ikke forsvare at partilederen skulle finne seg i å bli ydmyket slik han har blitt av Listhaug.

Å starte en endringsprosess i et slikt klima hadde vært med å styrke de kreftene som vil bort fra å være et haleheng til Høyre. Dette ville presset debatten til Venstre og Krf vill fått muligheten til å nå nye velgere.

Slik gikk det ikke. Men får håpe det går den veien likevel. Krf hører ikke hjemme sammen med Høyre og Frp.

Og så helt til slutt. For å være litt konspiratorisk. Hvem vet om Hareide ikke hadde kunnskap om hva som skjedde i regjeringspartiet da presset ble lagt over på Listhaug. I så fall var det nok lettere å stå med rak rygg.