Dropout og mobbing må stoppes gjennom tidlig innsats

Dropout og mobbing må stoppes gjennom tidlig innsats

Skolepolitikken er et av de viktigste områdene i samfunnet. På mange måter har vi lyktes godt i Norge på grunn av vår «ikke elitepregede» utdanning. Vi har tenkt Alle Skal Med. Kanskje ikke flest gode spisser, men med svært mange gode allmennpraktikere (fleksible arbeidere) med god allsidig utdannelse som er det bedriftsledere ser etter.

Utenlandske arbeidsgiver setter stor på vår evne til å samarbeide

Vi hører ofte også utenlandske arbeidsgivere som kommer til Norge si akkurat dette. Fagarbeiderne våre er på ingeniørnivå og med stor evne til å ta avgjørelser. Og samarbeidsevnen folk imellom er stor fordi vi er lært opp til at samarbeid er viktig. Og det passer svært godt når man skal jobbe i et «ikke hierarkisk» system.

Men vi ser samtidig store problemer i skolen vår som vi ikke har løst godt nok. For Arbeiderpartiet er det svært viktig med tidlig innsats i skolen og være gode på å hjelpe elever til å komme seg over kneiken. Mobbingen skal også bort.

Triks for å skjule manglende evne til å skrive rett

Da jeg gikk ut av 9 klasse i 69 var jeg alt annet enn et skolelys. Årsakene kan ha vært mange, men en av årsakene var at jeg ikke klarte å skrive rett. Jeg var svært flink til å lese, men behersket ikke rettskriving. Noe som førte til at jeg vente meg til å skrive ekstra mye feil for å provosere. Det var tøffere å vise til en opprørsk side av meg enn å fremstå som en dumming som ikke kunne skrive. Da jeg skulle skrive på tavlen framfor klassen passet jeg på å skrive så pass stygt at det var vanskelig å se om jeg hadde skrevet rett eller feil og så sa jeg hva som sto der. For øvrig et triks jeg enda bruker når jeg ikke har tilgang til de gudbenådede ordrettingsprogrammene som vi heldigvis snart har over alt. Eksamen trengte jeg ikke, fordi jeg skulle på sjøen så snart jeg var fylt 16.

Dropout fra skolen er mye mer alvorlig i dag

Dette går dessverre ikke så lett i dag. Arbeidsgiverne krever et papir. Derfor er et dropout fra skolen mye mer alvorlig i dag og tidlig innsats er helt avgjørende. Jeg er overbevist om at jeg en av de som burde vært fanget opp av tidlig innsats.

Vedlagt her er en artikkel av Trond Giske hvor han beskriver utfordringene med dropout og mobbing og behovet for tidlig innsats. Trond stiller disse 3 helt grunnleggende spørsmålene:

  • Hvorfor sier Frp og Høyre nei til å sikre elevene nok lærere?
  • Hvordan skal Frp og Høyre skape trygg skole uten mobbing, uten flere voksne som kan hjelpe?
  • Hvordan skape en bedre skole når Frp og Høyre mislykkes med lærerrekrutteringen?

Les artikkelen av Trond Giske i VG: Norske elever fortjener flere lærere i klasserommet

Lest denne av Arild Theimann: Mobbing er ikke lov

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *