Valget som bestemmer strømregninga di

Valget som bestemmer strømregninga di


Skatt er et sentralt tema i årets valgkamp, så sentralt at VG for en uke siden lanserte en egen skattekalkulator for hva du må betale dersom Jonas Gahr Støre blir statsminister. For de aller fleste med under 600 000 i inntekt er det godt nytt, da skal du betale mindre skatt. Spesielt godt nytt er det dersom du er fagorganisert: Arbeiderpartiet går til valg på å doble fagforeningsfradraget slik at organiserte skal betale 3850 kroner mindre i skatt.

De med over 600.000 kan måtte betale litt mer

De som tjener over 600 000 må belage seg på å betale litt mer, kanskje noen hundrelapper i måneden om du ikke ligger så langt over. Har du virkelig trukket vinnerloddet og blitt en av de superrike skal du bidra med mye mer til fellesskapet. Her skiller Arbeiderpartiet sin politikk seg svært tydelig fra Høyre som sier de ikke synes det er så nøye om de rikeste i landet blir nullskattytere. Høyre mener dermed at vanlige arbeidsfolk skal ta regninga, også når de superrike benytter seg av de samme velferdstjenestene som alle oss andre.

De fleste kommer altså til å få uendret eller lavere skatt med Støre som statsminister. Men valget står i tillegg om en annen sak som er mye viktigere for lommeboka; nemlig spørsmålet om flere utenlandskabler for utveksling av strøm.

Strømprisene dobles om kabelutbyggingen får fortsette

Det Internasjonale Energibyrået (IEA) tror strømprisene i Norge kommer til å dobles i tidsrommet 2020 til 2030. Årsaken til den kraftige økningen er at vi bygger utenlandskabler til land som i stor grad produserer elektrisitet fra fossile kilder. Disse landene må betale mye mer for utslippene sine i framtiden, en kostnad som lempes over på forbrukerne. Prisøkningen for fossil energi vil vi importere gjennom utenlandskablene. Slik ender norske strømkunder opp med regningen for andre lands klimagassutslipp, til tross for at vi produserer mer fornybar energi enn vi selv bruker.

Fremskrittspartiet er lei av lave strømpriser

Med slike framtidsutsikter skulle man kanskje tro at samtlige norske partier gikk til valg på å ikke bygge flere utenlandskabler? Tro om igjen! Da regjeringen lanserte energimeldingen i fjor gikk Olje- og energiminister Tord Lien (FrP) ut og sa fra at han var lei av lave strømpriser. Regjeringen fører derfor en politikk for å øke strømprisene. Derfor vedtok regjeringen med avgjørende støtte fra Venstre at private aktører skal få lov å bygge og drifte utenlandskabler.

Det lot ikke vente lenge på seg før konsesjonssøknaden om en ny kabel til Skottland ble levert inn av private aktører i NorthConnect-prosjektet. Hvorfor akkurat til Storbritannia? Jo, selvsagt fordi det er et marked med mye høyere kraftpriser enn vi er vant til i Norge. Flere utenlandskabler handler nemlig ikke om kraftoverskudd eller forsyningssikkerhet slik kraftbransjen og regjeringen vil ha oss til å tro, det handler om å importere de høye strømprisene til norske strømkunders regninger – det er tross alt her i landet 95 prosent av kraften vår brukes.

Arbeiderpartiet sier nei til nye utlandskabler

Arbeiderpartiet med Støre i spissen har sagt klart fra at private utenlandskabler er uaktuelt og at det ikke er riktig å bygge flere utenlandskabler dersom de øker strømprisen i Norge. En av de som har kjempet for billigere strøm i en årrekke er Hordaland Arbeiderpartis femtekandidat, Leif Sande. Nylig gikk statssekretær Elnar Remi Holmen (FrP) til angrep på Sande fra talerstolen på Energirike i Haugesund på grunn av denne og sa at «Arbeiderpartiets kabelfrykt er skremselspropaganda».

Når det advares mot Frps løftebruddspolitikk kaller de det alltid skremselspropaganda.

Beskyldningen om å drive med skremselspropaganda er hard kost, men slett ikke uvanlig fra FrP sin side. Men hva er egentlig rullebladet til FrP når de advarer om skremselspropaganda? Da arbeiderbevegelsen i forkant av forrige valg advarte om at FrP kom til å angripe arbeidsmiljøloven, øke forskjellene ved å gi skattekutt til de rikeste og at de ikke kom til å ha råd til å innfri de dyre løftene, som for eksempel å fjerne bompengene, ble alt dette avfeid som skremselspropaganda. Nå vet vi fasiten; angrepet på arbeidsmiljøloven utløste den største generalstreiken i moderne tid, det settes daglige rekorder i bompengeinnkreving, og det er de aller rikeste som har stukket av med skattekuttene på bekostning av velferd til folk flest.

Det lyder med andre ord en hul klang når statssekretæren fra det fremste løftebruddpartiet skremmer med skremselspropaganda i stedet for å fortelle sannheten om hvorfor de vil bygge flere kabler, slik partiets olje- og energiminister gjorde ett år tidligere da de sa rett ut at de var lei lave strømpriser.

Sande vil ha billig strøm

Leif Sande fra Arbeiderpartiet er den tydeligste politikeren på dette politikkområdet. Han vil ha billig strøm både til privatkunder, industrien og offentlig sektor. Sande står på den utsatte femteplassen i Hordaland. Dersom du mener vannkrafta skal komme fellesskapet til gode er dette derfor et meget viktig valg – et valg som vil avgjøre hvor stor andel av lommeboka di som skal gå til å betale strømregningen i framtida.

Stengt for kommentarer.