Slik vil Trumps politikk ramme EU-landenes økonomi, ifølge DI
Beregninger fra Dansk Industri (DI) gir en oversikt over de økonomiske konsekvensene det kan få hvis Donald Trump blir valgt som USAs neste president. Dette skriver Altinget torsdag. Donald Trump har varslet at han vil heve tollsatsene på alle utenlandske varer med 10 prosent og alle kinesiske varer med 60 prosent, noe som trolig vil utløse en handelskrig. Dette kan koste EU 1,7 millioner færre jobber og en nedgang i bruttonasjonalproduktet (BNP) på 391 milliarder euro. Danmark forventes å bli rammet av det syvendestørste BNP-fallet i EU.
“Dansk næringsliv og den danske økonomien som helhet vil stå igjen som en av de store taperne hvis Trump gjennomfører sine trusler om toll,” sier Peter Bay Kirkegaard, senior sjefskonsulent i DI. DI har brukt regnemodellen Oxford Economics’ Global Economic Model for å beregne scenariene for en handelskrig. Modellen vurderes som spesielt god til å forutsi hvordan enkeltland påvirker verdensøkonomien.
På spørsmål om Kirkegaard anser scenariet som realistisk, svarer han: “Det er i hvert fall det han (Donald Trump, red.) har sagt at han vil gjøre. […] Spørsmålet vi i Europa må stille oss selv, er hva vi vil gjøre hvis det skjer. Det ene er at vi kan bli nødt til å svare igjen på den amerikanske straffetollen. Det andre er at vi må sette ekstra fart på å finne nye markeder der europeiske og danske selskaper kan få markedsadgang.”
Ifølge Kirkegaard kan de nye markedene blant annet finnes i Sør-Amerika, hvor EU allerede er i forhandlinger om en frihandelsavtale med Mercosur-landene som består av Brasil, Argentina, Paraguay og Uruguay. Kirkegaard forteller også at DI ikke har foretatt en direkte sammenligning hvis Kamala Harris vinner presidentvalget. Men han sier at Harris’ forventede politikk ikke vil være like skadelig for verdensøkonomien. “Hun vil heve selskapsskatten, og hun har nevnt tanken om økt priskontroll. Dette har vi ikke beregnet. Det er imidlertid ikke i samme omfang som skadevirkningene ved økt toll. Langt ifra,” sier Kirkegaard. Oversatt med ChatGPT.
Kilde: Altinget, torsdag
Kilde: EU i dagens aviser fredag den 11. oktober 2024 – Europa-Kommissionen