Macron ønsker bedre koordinering av EUs atomvåpenstrategi. Frankrike – etter Brexit -som er EUs eneste atommakt og eneste vetomakt i FN, skal være sentrum for samarbeidet. 

Frankrikes rolle som militær stormakt i EU vil betydelig styrket etter at britene gikk ut av EU. I dag er Frankrike det eneste landet i EU som har atomvåpen og som er fast medlem i sikkerhetsrådet. Dette gir dem også vetorett i FN. I verden er de ett av ni land som har atomvåpen. De andre er USA, Russland, China, Storbrittania, Pakistan, India, Israel og  Nord Korea. Selv om Frankrike med sine 300 stridshoder er betydelig mindre enn Russland og USA som har 6000 hver,  gir dette makt.

Dette har vært lite kommunisert i Brexit debatten, men det kommer. Både som et ledd i EUs erkjennelse om at de er er for lite tilstede der hvor vi har de  internasjonale konfliktene,  og fordi USA trekker seg mer og mer ut av multilateralt samarbeid og krever at europeerne selv tar mer av ansvaret for eget forsvar gjennom økte forsvarsbudsjetter innenfor rammen av NATO.

Den franske presidenten Emanuel Macron har tidligere kalt NATO-samarbeidet  for et “hjernedødt” samarbeid og flere og fler tviler på at USA lenger har noen unik interesse av å stille opp for Europa.  Man risikerer rett og slett mer å bli blandet inn i storkonflikter etter en Twittermelding fra Trump i sene nattetimer, enn å bli forsvart.

Nå etterlyser Macron en mer koordinert atomvåpenstrategi i EU.  Her må EU sammen med Frankrike kunne spille en avskrekkende rolle mener han. Han mener som alle land som har atomvåpen,  at avskrekking er den beste måten å sikre freden på fordi at nedrustning  og maktbalanse på lavest mulig nivå ikke lenger er  garantert. Og  som et resultat er det sikkerheten i Europa som er truet.

Så langt har det vært Storbrittania som har vært den største motstanderen av et mer felles og koordinert Europeisk forsvar. Storbrittania har så langt hatt de største forsvarsbudsjettene i EU, og de er atommakt og vetomakt med egen representasjon i sikkerhetsrådet. Og ikke minst de har vært svært tett på USA i forsvarssamarbeid. Det var ingen som var så lojale støttespillere for USA da de på et falskt grunnlag gikk til den katastrofale krigen i Irak.

Mye kommer til å bli endret i EU når britene er ute.

Saken jeg kommenter er hentet fra Euronews. Hele saken finner du her: Euronews

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *