Leder for EUs militære komite: Aldri sett en krig så alvorlig for Europa. Skyldes vestens avsetting av Gadaffi.

Leder for EUs militære komite: Aldri sett en krig så alvorlig for Europa. Skyldes vestens avsetting av Gadaffi.

General Claudio Graziano som er leder for EUs millitær komite sier at han aldri har sett en virkelig krig så nær Europas grenser som dagens konflikter i Libya, Syria og Sahels regionen i Nord Afrika. 

Ikke en gang da krigen i Balkan raste som verst,  var trusselen så stor mener han. Den var ikke så kompleks og alvorlig som i dag. I dag er truslene flere og en kombinasjon av frykt for terrorisme, uregulerte flyktningestrømmer og stater som svikter. 

Årsaken mener han er Vesten som avsatte Gadaffi, men som samtidig ikke var i stand til forhindre at landet gikk rett inn i en borgerkrig.  

Han sier videre at om EU ikke klarer å demme å få på plass en våpenembargo som kan overvåkes og stoppe menneskesmuglingen vil det sende en ekstremt negativ melding om at EU ikke er istand til å finne løsninger.  I dag kan ikke EU dette på grunn av at de ikke kan utstasjonere skip på grunn av veto fra den tidligere italienske høyrepopulistiske visestatsministeren Salvini. Nå ønsker generealen å få operasjonene i gang igjen.  

Jeg er ganske sikkert på at han har mye rett i det han sier her. Og det er svært viktig at EU kan lykkes og bli en sterkere aktør i løsningene av disse konfliktene. USA og  Russland kan involvere seg i konflikter i Midt Østen og Nord Afrika uten de stor problemene. Det koster penger, de lir en del tap, men det tar de gjerne for å opprettholde maktbalansen. De slipper å ta i betrakting de enorme flykningestrømmene som følger i kjølvannet av krig.  Flyktningene kommer til nabolandene og opp gjennom Europa.  Her skapes det nye konflikter mellom de landene og de grupper i landene som vil ta i mot flyktninger og de som ikke vil. Et sterkt Europa er den eneste aktøren som har interesse av å ivareta dette perspektivet.  

Saken jeg kommenterer er henter fra POLITICO og kan leses i sin helhet her: POLITICO

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *