Annet
Regjeringen bygger ned forsvaret mot Stortingets vedtak. 7000 HV soldater i manko

Regjeringen bygger ned forsvaret mot Stortingets vedtak. 7000 HV soldater i manko

Det er meget alvorlig dersom vi bare har 37 823 soldater i Heimevernet slik Forsvaret.no nå melder. Det skulle ha vært 45 000 soldater ved utgangen av 2016 dersom stortingets vedtak hadde blitt fulgt opp. Jeg forutsetter at måten antall HV- soldater telles på ikke er endret.  At fasiten som Forsvaret.no kaller fasiten – faktisk er fasiten.

Les denne: Fasiten over norske soldater i heimevernet

Stortingets vedtak er åpenbart ignorert av regjeringen

Dersom tallene fra Forsvaret.no stemmer er stortingets vedtak åpenbart ignorert.Det er meget alvorlig!

Riktignok har regjeringen i forbindelse med enkelte statsbudsjett varslet for lav oppkledningsgrad, men ikke på noe tidspunkt har det blitt varslet at en så stor andel av HV- styrken er avkledd og avvæpnet – uten at det foreligger politiske vedtak.

Dette er som sagt meget alvorlig, og det gjør beslutningen til Forsvarsdepartementet om å ikke formelt sette i gang Heimevernets strukturstudie 1. juni – slik det var lagt opp til fra FFI, – ennå mer merkelig!

Nå må det bli slutt på strutsepolitikken

Nå må det bli slutt på strutsepolitikken. I stedet for å fortsette å stikke hodet i sanden bør en få etablert et solid faglig uomtvistelig kunnskapsgrunnlag som forteller oss hvor mange HV- soldater vi trenger i forhold til de oppgaver HV- styrken skal løse, og hvilket beredskapsnivå vi forventer.

Jeg er enig i at det må være de militære oppgavene som er dimensjonerende for Heimevernets styrke. Det betyr ikke at vi bare kan blinde igjen for det totale beredskapsperspektivet. Tvert i mot må vi snarest få etablert kunnskap om hvilke konsekvenser en reduksjon av Heimevernet vil få for andre deler av samfunnsberedskapen enn den rent militære dimensjonen. Videre må kunnskapen fange hvem som kan og bør ta ansvaret for det forsvaret eventuelt ikke lenger tar ansvaret for – og ikke minst hvem som skal bære kostnadene.

Gjørvkommisjonen sier det slik:

Minner i denne sammenheng om Gjørvkommisjonens anbefalte tiltak punkt. nr. 6, som lyder slik:

“Sikkerhetslovens bestemmelser som pålegger tiltak for objektsikring, må gjennomføres på en offensiv måte. NSM må føre tilsyn med objektsikring.

Det bør utarbeides en nasjonal objektsikringsplan der oppgavene dimensjoneres og fordelesmellom politi, Forsvaret og objekteier.

Det må gis anledning til å gjennomføre realistiske øvelser på de utvalgte objektene.”

Min påstand er at Gjørvkommisjonens rapport blir fulgt opp helt vilkårlig og tilfeldig.

15 % av Heimevernet har forsvunnet – uten kunnskapsgrunnlag. Uten debatt!

Totalberedskapsperspektiver krever et betydelig bedre beslutningsgrunnlag enn det som foreligger. Reduksjonen i Heimevernet skremmer meg. Først og fremst fordi dette ikke er noe stortinget besluttet for forrige Langtidsplan. Hvor stor tillit kan vi ha til planverk etter dette? Hvor stor tillit skal vi ha til politikere som ikke forholder seg mer til planverk enn dette?