Statsminister Erna Solberg og næringsminister Monica Mæland

Høyre tatt med buksa nede. Betaler for å få spredt løgner. Skammelig.

Høyre er blitt avslørt. De har laget radioreklamer med blanke løgner om hva de har oppnådd i sin tid i regjering. Ikke et lite munnhell, men en aktiv reklametekst som de har betalt for å få sende på radio. 

I Hordaland har nok alle vi som ikke har fått skiftet til DAB bilradio, fått høre teksten mange ganger. Så til alle som har hørt snutten: Det er løgn det Høyre reklamenen sier, det er blank løgn.

Dette er det som blir sagt:

«De fire siste årene har vi fått arbeidsledigheten ned, og veksten opp»

Arbeidsledigheten har ikke gått ned, den har gått opp.

Da regjeringen Solberg overtok var ledigheten ifølge AKU-statistikken på 3,5 prosent. Det siste publiserte ledighetstallet, for april 2017, viste en ledighet på 4,6 prosent, skriver Faktisk.no.

Ifølge tallene fra NAV var registrert ledighet på 2,5 prosent da Høyre tok over regjeringsmakten i oktober 2013. I juni 2017 er ledigheten på 2,6 prosent.

Lediogheten har altså ikkje gått ned i noen av registreringer. Den har gått opp. Høyre lyver.

Veksten er langt lavere med Høyre og Frp

Ifølge Faktisk.no var også veksten i norsk økonomi bedre før oljeprisfallet. Fra 2,3 prosent vekst i brutto nasjonalprodukt da Høyre tok over i 2013, til 0,9 prosent i fjor.

Veksten i Norge har altså gått kraftig ned, ikke opp slik Høyre sier.

Trond Giske: Dette er som å si at minus er pluss

Høyre batelliserer det. Trond Giske sier når han blir spurt av Klassekampen

– Den reklamen de sender nå er ren bløff. Det er ingen tvil om at veksten, om du sammenligner med da Høyre overtok og fram til i dag, er kraftig redusert, og arbeidsløsheten kraftig økt, sier han.

– Det har vært en av de svakeste periodene for Norge på mange tiår.

– Høyre peker på at utviklingen skyldes oljekrisa fra høsten 2014. Er ikke det et poeng?

– For det første er det tre år siden oljeprisfallet. Enhver regjering må håndtere ulike kriser og eksterne påvirkninger. Vi måtte håndtere finanskrisa, de fikk oljeprisfallet. Samtidig har det vært andre ting som har hjulpet dem – svekkelse av krona og lav rente og lønnsvekst. Spørsmålet er om Høyre/Frp har ført en politikk som har bidratt til arbeid for alle gitt de faktorene, både positive og negative. Der må konklusjonen være krystallklart nei.

– Alle partier kommer vel med noen unøyaktige påstander i valgkampen, er det så farlig?

– Det er ikke «litt unøyaktig» å si at ledigheten går ned og veksten opp når det er motsatt. Det er ikke litt unøyaktig å si at minus er pluss og pluss minus.

Regjeringa har ikke skyld for oljeprisfallet, men de har ansvaret for hvordan det ble taklet

Trond Giske har helt rett. Dette er ikke en bagatell. Å påstå at akkurat at det motsatte har skjedd, av  som det som har skjedd, er uredelig. Det blir ikke mindre uredelig at de har betalt for å få spre løgnen sin vi radio. Jeg aksepterer fullt ut av Høyre ikke kan ta ansvar for at oljekrisen kom. Men de må ta ansvar for måten den ble håndtert på. Hvem skal ta ansvaret for den om ikke regjering skal ta det. Jeg har sagt det mange ganger de siste fire årene. De har gjort en elendig jobb sammen med oljeselskapene. Det står i grell kontrast til den innsatsen Arbeiderpartiet og de andre rødgrønne viste under finanskrisen.

Lest denne fra Klassekampen Om Høyres reklamebløff

Les denne fra VG Høyre trekker radioreklame