EU-valget 2024 – Håp for sosialdemokratiet

EU-valget 2024 – Håp for sosialdemokratiet

EU-valget 2024 avholdes i dagene 6-9 juni. Det skal velges 720 delegater til EU-parlamentet. Denne meningsmålingen viser at de to ytre høyre partiene til sammen får rundt 25 prosent av setene.

Den største spenningen ved EU-valget er nok knyttet til hvor store de to ytre høyre partigruppene  ECR og ID blir til sammen. Begge disse  ytre-høyre partigruppene er EU-skeptiske og de har hatt stor fremgang siden EU-valget sist. Meningsmålingene variere, men det ser ut som om de får rundt 25 prosent av stemmene.  Mens dagens flertall basert på et samarbeide mellom Sosialdemokratene, De liberale og Kristendemokratene ligger an til rundt 55%.

Piketty: Veto i EU må bort!

 

Meningsmålinger

V G S&D RE EPP ECR ID NI NU Dato
33 42 140 82 175 79 85 45 39 16.3
42 51 140 82 180 80 91 49 5 29.1

Forklaringer til tabellen står nedenfor

Det er også to andre spenningsmoment i forbindelse med EU-valget jeg vil nevne. Det er utviklingene i Hellas og Frankrike. I Hellas er nå sosialdemokratene (PASOK) tilbake og pusher sosialistene i Syriza i ryggen. PASOK  har vært oppe i 17 prosent og langt over Syriza på flere meningsmålinger. Det var ingen parti som fikk så hard medfart etter finanskrisen som sosialdemokratene i Hellas. At de nå ser ut til å være på vei tilbake gleder meg.

Det franske sosialistpartiet og det franske partiet Place Publique, begge med i den sosialdemokratiske gruppen i EU-parlamentet,  har gått sammen og stiller egen liste til EU-valget. Partiet ledes av Raphaël Glucksmann som forøvrig er sønn av den franske filosofen André Glucksmann. Dette samarbeidet har nå rundt 13 prosent på meningsmålingen. De som ser ut til å tape på det så langt er Macrons parti. Mange av velgerne synes han har gått for langt til høyre.

Sosialdemokratene frem i Frankrike

 

Men uansett. Dette viser at Sosialdemokratiet ikke dødt slik mange mener. Det kommer tilbake.

Forklaringer til tabellen:
V:      Venstrepartigruppen.
G:      Grøn gruppe
S:       Sosialdemokratene
RE:    De liberale
EPP:  Kristendemokratene
ECR: De konservative
ID:     Nasjonalistene
NI:     Ikke med i partigruppe
NU:    Ikke med i partigruppe

Røde tall i tabellen er hentet fra Politico
Blå tall  i tabellen er hentet fra Euractiv

 

Stengt for kommentarer.