Anklagene om EU-bedrageri for millioner kan rive teppet vekk under Marine Le Pens presidentdrømmer
Marine Le Pen, leder av det franske høyrepartiet Rassemblement National, står midt i en omfattende rettssak i Paris, der hun og 27 andre medlemmer av partiet er anklaget for systematisk underslag av millioner av euro fra EU. Anklagene går ut på at partiet mellom 2004 og 2016 misbrukte EU-midler ved å bruke penger som var ment for EU-assistenter, til partiets politiske aktiviteter i Frankrike. Marine Le Pens far, Jean-Marie Le Pen, som opprinnelig etablerte ordningen, er også tiltalt. Saken skiller seg ut på grunn av omfanget og systematikken, der europeiske skattebetaleres penger ble utnyttet til private partiformål. Anklagene hevder at Rassemblement National betalte sine assistenter for oppgaver i Paris som ikke var relatert til deres arbeid i Europaparlamentet.
Marine Le Pen har avvist alle anklager og hevder at reglene for EU-assistenter er åpne for tolkning, og at partiet hennes ikke har brutt noen lover. “Marine Le Pen later som om hun ikke har brutt reglene. Men Europaparlamentets regler er veldig klare: Personer som blir betalt av Europaparlamentet som medarbeidere for en parlamentariker, kan kun utføre arbeid knyttet til parlamentet og parlamentarikerens mandat,” sier Olivier Costa, fransk politisk analytiker og professor ved Sciences Po.
Saken kan få store konsekvenser for Le Pen, som risikerer både fengsel og å bli utestengt fra å stille som presidentkandidat i 2027, noe som ville true hennes politiske karriere. Partiets nåværende leder, Jordan Bardella, har unngått å bli tiltalt, selv om han var ansatt som assistent under den påståtte svindelen. Observatører ser ham som en potensiell arvtaker dersom Le Pen blir dømt og utestengt fra politiske verv.
Rettssaken forventes å vare i to måneder, og en dom vil tidligst komme i begynnelsen av 2025. Hvis Le Pen blir dømt, har hun allerede indikert at hun vil anke saken, noe som kan utsette den endelige avgjørelsen i flere år (Oversatt fra dansk av CHATGPT)
Kilde: Berlingske, s. 16-17. Redigert av den danske EU-representasjonen.