Lønns- og arbeidsvilkår. Sosial dumping
Nei til A og B lag

Nei til A og B lag

Langset dommen – Sosial dumping

Som Organisasjonssekretær i Fellesforbundet Avd.5 i Bergen, avdekker jeg stadig grove tilfeller av sosial dumping og utnytting av billig utenlandsk arbeidskraft.

Etter “Langset dommen” i Arbeidsretten brer det om seg med utenlandske arbeidstakerne i hovedsak fra Polen og Romania som blir ansatt på ett arbeidstedet i en postboks i Norge, slik at de må betale for reisen fra hjemlandet selv i tillegg til at de må betale for opphold og mat mens de arbeider i Norge.

Timelønnen varierer fra 149 til 175 kr. timen. De sitter da igjen med utbetalt 7.500 til 10.500 kr. i måneden som de da skal leve for mens de arbeider i Norge, og når de kommer hjem til Polen og Romania, hvor de også har utgifter til bolig, mat, familie, etc.

Arbeidstiden er gjennomsnitts beregnet etter Arbeidsmiljøloven sine bestemmelser. De arbeider da 10-12 timer per dag, 54 timers uke i 4 uker, og skal da avspasere i 2 uker, men også her blir de utnyttet ved at de må arbeide i friperiode og utover den daglige arbeidstiden, uten overtidsbetaling.

Midlertidige ansettelser, ansettelser uten lønn mellom oppdrag

Midlertidige ansettelser , ansettelser uten lønn mellom oppdrag florerer i bemanningsbransjen, og de utenlandske arbeiderne opplever trusler om at de ikke vil bli hentet tilbake til Norge for mer arbeid fra arbeidsgiverne hvis de forteller om hva de har i lønns og arbeidsvilkår til fagforeningene.

Dumpingen av lønns og arbeidsvilkårene, til de utenlandske arbeidstakerne, har ført til at det har blitt etablert ett A og B lag i norsk arbeidsliv, hvor arbeidsgiverne bruker de billige utenlandske arbeidstakerne til å konkurrere ut lokale bedrifter, og undergrave den norske arbeidslivsmodellen, som vi har bygget opp i Norge.

Lokale bedrifter i Norge, med sine ansatte, klarer ikke å konkurrere mot disse aktørene i markedet, og blir tvunget til å permittere eller si opp egne ansatte.

I en tid med høy arbeidsledighet i Norge, spesielt innenfor leverandørindustrien, opplever jeg, ute på store anlegg og industriarbeidsplasser, at mesteparten er utenlandsk arbeidskraft fra Polen og Romania, mens de lokale ansatte i nærområdet er på NAV som arbeidsledige.

Samfunnsøkonomisk får dette store konsekvenser, da skattebetalerne må være med å betale dagpenger til de arbeidsledige i Norge, samtidig som de utenlandske arbeiderne tar med seg lønnen de har tjent i Norge hjem til Polen og Romania.

Den situasjonen som er blitt etablert vil ikke være bærekraftig i lengden, og den norske arbeidslivsmodellen som ble bygget opp av arbeiderbevegelsen, har fått sin hittil største samfunnsmessige utfordring i moderne tid.

Kravet er ny Arbeiderpartiregjering

Derfor står vi ved ett av de viktigste Stortingsvalg i moderne tid til høsten. Det handler om valget vi tar, om hvilket arbeidsliv og samfunn vi ønsker for fremtiden.

Skal vi få slutt på sosial dumping, og uverdige tilstander i norsk arbeidsliv, må vi ha en regjering som vil gjøre noe med disse problemene gjennom lovreguleringer og tiltak. Dagens regjering har ikke kommet med ett eneste tiltak eller lovregulering mot sosial dumping, gjennom sine 4 år i regjeringskontorene, men isteden lagt til rette for det gjennom adgang til midlertidige ansettelser.

Sosial dumping er blitt et samfunnsproblem som påvirker alle i de norske samfunnet, det er derfor også ett politisk spørsmål.

Fagforeningene kan ikke løse dette alene, vi må ha hjelp fra våre folkevalgte politikkere på stortinget.

Stortingsvalget 2017 handler derfor om å få på plass en regjering, som arbeider med arbeidstakere, bedrifter, fagforeninger, og landet som i helhet, for å opprettholde den norske arbeidslivsmodellen, og stoppe sosial dumping av norske lønns og arbeidsvilkår!