Kan bli storkonflikt med EU. Sveitserne går til stemmeurnene for avgjøre om mennesker skal ha rett til fri bevegelse i det indre marked.

Kan bli storkonflikt med EU. Sveitserne går til stemmeurnene for avgjøre om mennesker skal ha rett til fri bevegelse i det indre marked.

Det er det høyrepopulistiske partiet Sveitsisk Folkeparti som har fremmet forslaget om at det skal holdes folkeavstemming over spørsmålet. Skulle det få flertall blir ikke den allerede eksisterende konflikt med EU om å gjøre avalene med EU mer dynamiske, mindre.

EU kommer garantert ikke til å la Sveits få fortsette sitt medlemskap i det indre marked om de opphever fri bevegelse av mennesker innen markedet. For seks år var de også til stemmeurnene over et lignede forslag som holdt på å ødlegge forholdet til EU.  Det forslaget gikk ikke så langt som dette.

Mange kaller dette for Sveits sitt Brexit. De vil miste medlemskapet I det indre marked, de må ut av Schengen. De har noe i avtalen med EU som kalles giljotine klausulen. Denne betyr at om den ene friheten forsvinner så vil andre hjørnesteiner nettverket av 120 avtaler som tilsvarer vår EØS avtale  også forsvinne.

Regjeringen i Sveits gjør det de kan for at folk ikke skal støtte opp under forlaget i avstemmingen 1. mai.  Får håpe de gjør det godt nok. Det er ingen fordel for oss at Sveits som er vår storebror i EFTA må ut av det indre marked.

Sveitsisk Folkeparti som har fremmet forslaget er det største partiet I Sveits og får rundt 25 prosent av stemmene. Partiet har bygd seg opp på innvandringsmotstand slik de fleste andre høyrepopulistiske partier i vestlig land har gjort.

Saken jeg kommenterer er hentet fra EURACTIV og kan leses I sin helhet her: EURACTIV