Europa og EØS
Dette kan Brexit føre til for deg. Bare det å ta ut penger på en minibank i London krever ny avtale.

Dette kan Brexit føre til for deg. Bare det å ta ut penger på en minibank i London krever ny avtale.

Image Credits: Pixabay.

EU og Storbritannia er enige om “skillsmisseopplegget”. Blir opplegget godkjent av EU-toppmøtet denne uken er partene et skritt videre i prosessen. Hva betyr egentlig et fremtidig EU uten Storbritannia for Norge?

Umulig for nordmenn å ta ut penger i UK uten avtale med britene.

En faktor med Brexit som har fått lite oppmerksomhet er hvor vanskelig det er å gå ut av en integreringsprosess som har foregått over flere tiår. Den økonomiske og politiske integreringen er omfattende i dagens Europa. Det er lettere spørre om hva som ikke berøres av Brexit enn om hva som må forhandles om. Uttak av penger er et lite eksempel. Hvis det ikke er en avtale mellom Norge og Storbritannia som dekker dette etter 29. mars 2019 vil det ikke være mulig for nordmenn med norske kort å ta ut penger i London. Med andre ord er det et ganske omfattende stykke forhandlingsarbeid som må dekke de fleste tenkelige områder på veldig kort tid.

Vi risikerer å stå uten nødvendig avtale med UK

Norge og Storbritannia er selvfølgelig tett integrert gjennom EØS-avtalen. Derfor vil mange av de samme utfordringene være viktig for Norge også. Overordnet så vil Norge langt på vei være sikret gjennom EØS-avtalen. For EØS-avtalen sikrer de tre EØS-landene retten til å inngå tilsvarende avtaler som EU inngår med tredjeland. Noe som også vil gjelde den fremtidige avtalen mellom EU og Storbritannia. Samtidig vil det ikke være så enkelt. En av utfordringene er at det vil være en overgangsavtale. For det er umulig å forhandle frem en endelig avtale på knapt et år. Hvordan overgangsavtalen vil fungere er i dag vanskelig å si og det er ikke gitt at EØS-landene uten videre kan kopiere den. Dermed risikerer vi å stå uten avtale med Storbritannia på alle eller noen områder etter 29. mars 2019. Det kan bli kostbart.

Norske studenter i Storbritania er lovt de skal kunne benytte seg av samme regler som de EU forhandler frem med UK for sine.

Det bor, jobber og studerer ca. 20 000 nordmenn i Storbritannia og det er ca. 14 000 briter i Norge. Disse gjør dette i dag basert på regelverket i EØS-avtalen. Norge er lovet at avtalen mellom EU og Storbritannia skal gjelde for nordmenn i Storbritannia også. Dette er kanskje området hvor det har vært enklest å komme frem til enighet. I hvert fall på papiret. Svaret på dette får vi kanskje på EU-toppmøtet denne uken.

Fisk er et viktig område for Norge hvor britene kan tvinge frem nye regler.

I utgangspunktet er fiskeripolitikk utenfor EØS-avtalen. På den andre siden inngår Norge og EU avtaler om fiskekvoter hvert år. Disse forhandlingene vil fortsette, men med en ny stor forhandlingspart. Nemlig Storbritannia. De vil selvfølgelig ha sin del og det er ikke gitt at de går inn i disse forhandlingene med det samme eller mindre enn det de har i dag av kvoter. Eksport av fisk til EU i dag er underlagt EUs regler i veterinæravtalen. Dette sikrer oss fri tilgang til det indre marked fordi maten vi eksporterer følger det harmoniserte regelverket for matsikkerhet og produksjon. Etter Brexit kan Storbritannia føre en praksis som avviker fra dette og sånn sett skape ulike regler for eksport til Storbritannia sammenlignet med EU. En bekymring fiskerinæringen har, er at Storbritannia som et nytt tredjeland i større grad vil utnytte regelverket for matsikkerhet i WTO og skape flere hindre for norsk fiskeeksport. Noe som ikke er uvanlig når man ser på handel med fisk mellom Norge og land som Brasil og Russland.

Alle EU kompetanse på olje forsvinner.

Det skjer også noe med EU når Storbritannia går ut. En kan si at EU i dag har relativt lite kompetanse på olje og gass, men ikke nødvendigvis et manglende ønske om å regulere på området. Med Storbritannia ute forsvinner kanskje det landet som var best plassert til å tilføre en slik kompetanse. Det kan føre til at EU i større grad fører en politikk som er mer rettet mot forbrukerne og ikke fra et produsent sitt ståsted. Et EU uten Storbritannia kan kreve mer av Norge på noen områder og det må norske myndigheter være opptatt av.

Brexit vil påvirke Norge på mange områder. Være seg handel, klima, miljø, forsvar, sikkerhet, forskning og utdanning for å nevne noen områder. De som klapper i hendende for Brexit og mener Norge bør begi seg ut på samme vei bør ta seg tid til å se på hva det faktisk innebærer og hvilke kostander det vil kunne medføre. For noen vil til slutt måtte betale regningen.