En vedvarende situasjon må møtes med vedvarende tiltak.

«Det norske storting har full nasjonal råderett utan å måtte forhandla med EU sine organ så lenge me ikkje er medlemer i EU», skriver Sigmund Simmenes.

Saken er den at vi er ikke medlemmer av EU. Likevel blir 90 prosent av EUs lover importert til Norge gjennom EØS-avtalen. I halvparten av de saken som kommunestyrer og ­fylkesting behandler gjør EU ­lovgivningen seg gjeldende.

Støtta til EØS-avtalen som vi har hatt i 30 år, er massiv og stadig økende. Nå sier rundt 65 prosent at de er for avtalen og 25 prosent at de er imot. Christian Anton Smedshaug sier i en av dissensene sine i EØS-utredningen at dette vil være en vedvarende og selvvalgt situasjon.

«Se hvordan det gikk med britene når de laget handels­avtale med EU»

Det er da jeg etterlyser at vi tar det siste skrittet. Medlemskap. Er det ikke på tide at vi får være med å påvirke de 90 prosentene av EU lovgivningen som blir importert gjennom den vedvarende og selvvalgte EØS-avtalen?

Simmenes drar også fram den håpløse Handelsavtalen som ble etablert som en nødløsning da folket sa nei til medlemskap i 72. Denne avtalen er totalt ubrukelig i dag. Den har for eksempel ingen bestemmelser om tjenestehandel. Da EØS forhandlingene startet stilte et enstemmig storting åtte krav til innholdet i en ny avtale. Ingen av disse kravene er innfridd i Handelsavtalen.

Handelsavtalen fikk spesielt negative følger den norske hermetikkindustrien. Så lenge vi og våre viktigste handelspartnere Danmark og Storbritannia alle sto sammen i Efta, var det null toll på hermetikk. Men da Storbritannia og Danmark valgte å gå ut av Efta og inn i EU ble det høye EU-tollsatser for alt salg av hermetikk til de samme landene. Denne tollen hadde vi utgått med EU-medlemskap. Dette var med på å utraderer ­industrien. Heldigvis kom oljen og reddet oss.

Se også hvor det gikk med britene når de skulle forhandle ny handelsavtale med EU. De har etter hvert sett at det de hadde var bra, men at handelsavtalen ble en katastrofe. I kveld vil vi se resultatet (jeg skriver dette mens ­parlamentsvalget pågår). Labour som gikk mot utmelding av EU hanker nå inn resultatet.

Simmenes skriver at vi har viklet oss inn i EUs markedsstyrte regelverk for energi. Her glemmer Simmenes totalt at det var vi som etablerte slike markeder først, med Senterpartiet i spissen. Etter oss kom Norden og litt etter litt har EU landene gått i samme retningen.