Nei til EU endrer misvisende propaganda

Nei til EU endrer misvisende propaganda

Nei til EU og andre med tilknytting til Nei siden har i en rekke innlegg i valgkampen hevdet at om vi sier opp EØS avtalen vil handelsavtalen fra 1972 automatisk tre inn igjen. Men det de har unnlatt å si er  at om Norge sier opp EØS avtalen kan EU samtidig si opp Handelsavtalen med utløp til samme tidspunkt. I et innlegg i Klassekampen konfronterte jeg Morten Harper fra Nei til EU med dette.  Jeg registrerer nå at Nei til EU innrømmer det jeg påpekte og legger opp til en annen argumentasjon. Nå er det blitt til at vi kan si opp EØS avtalen og EU kan si opp handelsavtalen, men det er lite sannsynligvis at de vil gjøre det.

Det at Nei til EU mener det er lite sannsynlig de vil gjøre det er,  ikke store garantien dersom vi skulle komme i en situasjon der EØS avtalen bortfaller. Det blir ren gambling.

Jeg mener det er stor sannsynlighet for at de vil gjøre det. Ikke fordi de ikke ønsker å ha en handelsavtale med Norge, men fordi de vil ha en handelsavtale som er best mulig for seg selv. Da vil de også sikre seg en best mulig forhandlingsposisjon slik de hadde da de forhandlet med britene. Da var situasjonen den at reglene fra EU medlemskapet skulle gjelde frem til 31.12.20. Deretter bortfalt alle avtaler. Om de ikke hadde blitt enige om en handelsavtale hadde handel etter WTO vilkår blitt løsningen. Det er klart denne posisjonen var mer gunstig for EU som den største forhandlingsparten, enn den var for Storbritannia.

Denne situasjonen vil være enda tydligere i forhandlinger mellom EU og  Norge. En ting er at handelsavtalen i seg selv ikke er i nærheten av å sikre de gode handelsvilkårene som vi har gjennom EØS avtalen, men i forhold til stupet ned til WTO vilkår er den bedre. Da vil selvsagt EU sørge for å skaffe seg en forhandlingsposisjon der Norges tap ved å ikke bli enig,  blir størst mulig. Dette er barnelærdom i en hver forhandlingssituasjon. Sørg for å skaffe deg en forhandlingsposisjon der motpartens tap ved å ikke bli enig blir større enn din. Det gjorde de med britene og det gjør de med oss. Det er ikke de enkelte EU land vi forhandler med slik Nei til EU ser ut til å tro. Det er et utvalg satt ned av EU med ett gitt mandat. Førs når forhandlinge er over skal avalen godkjennes av alle medlemslandene. Det er kun 2,5 prosent av EUs eksport som går til Norge, mens 60 prosent av vår eksport går til EU. Forhandlingsposisjonen  er totalt ulik. Så å tro at man vil kunne fortsette med handelsavtalen fra 72 selv om man sier opp EØS avtalen er ganske naivt.

 

Kilde: På bar bakke uten EØS? – Nei til EU

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *