Mario Draghis høynivårapport: En vekker for Europa og en advarsel til Norge

Den 9. september la Mario Draghi frem rapporten «The future of European competitiveness,» som fremhever nødvendige tiltak for å sikre at Europa kan opprettholde sin konkurransekraft i en verden preget av økende geopolitisk press og internasjonale utfordringer. Rapporten tar for seg ti strategiske sektorer, inkludert energi, kritiske råvarer, digital teknologi, ren teknologi, bilindustrien, og forsvar, i tillegg til flere horisontale politikkområder som innovasjon, kompetanse, og styrket EU-styresett. Til sammen presenteres over 150 konkrete forslag som kan danne grunnlaget for EU-lovgivning de neste fem årene.

Et hovedbudskap i rapporten er behovet for storstilt investering. Ifølge Draghi må EU investere mellom 750 til 800 milliarder euro årlig for å kunne nå sine ambisiøse omstillingsmål og samtidig opprettholde konkurranseevnen. Ursula von der Leyen har også understreket viktigheten av at EUs grønne og digitale omstilling må øke velstanden for alle og redusere byråkrati. Dette innebærer blant annet å sikre tilgang til billigere energi, bygge industrielle verdikjeder, og styrke EUs tilgang til kritiske råvarer.

Konkurransekraftens tre byggesteiner

Draghi fremhever tre hovedtiltak for å styrke Europas posisjon:

  1. Tettere innovasjonsgapet: Europa trenger bedre kommersialisering av innovasjoner. En rekke barrierer – blant annet inkonsekvente reguleringer og fragmentert finansiering – står i veien for investeringer og utvikling innen teknologi, spesielt kunstig intelligens. For å møte USA og Kina, må Europa utvikle ferdigheter og kompetanse til å dra nytte av teknologiutviklingen.
  2. Koble avkarbonisering med konkurransekraft: Europa er ledende innen ren teknologi, men høye energikostnader skaper et press på konkurransekraften. En strategisk tilnærming til avkarbonisering, der de økonomiske fordelene kommer forbrukere til gode, er essensiell. EU må også revurdere hvilke teknologier det er realistisk å oppnå globalt lederskap i.
  3. Økt sikkerhet og selvforsyning: Draghi peker på EU som for avhengig av utenlandske leverandører, både for energi og kritiske råvarer. En sterkere «utenrikspolitisk økonomi» for å sikre forsyningssikkerhet og tilgang til strategiske ressurser, samt en harmonisering av forsvarsutstyr, er nødvendig for å motstå eksterne trusler.

Betydningen for Norge

Rapporten bærer også betydelige implikasjoner for Norge. EUs planer for grønn omstilling gir muligheter for Norge som en pålitelig energipartner, men kan også utfordre oss om EU beveger seg mot en mer proteksjonistisk linje. Videre krever Draghis forslag om økt egenproduksjon og en mer defensiv handelspolitikk at Norge følger nøye med for å sikre vår posisjon som en integrert del av det indre marked.

Draghi-rapporten danner et kritisk utgangspunkt for EUs videre politikkutvikling, og Norges evne til å følge utviklingen vil være avgjørende for å sikre vår økonomiske og strategiske posisjon. Med over 150 konkrete forslag ligger alt til rette for en dyptgripende reform av EUs indre marked, og for Norge gjelder det å ta del i denne utviklingen for å styrke konkurranseevnen og sikre vår plass i det europeiske fellesskapet.