Letta rapporten krever tettere EU-samarbeid. Muligheter og utfordringer for Norge i en ny tid

Arild Theimann, leder av Retning EU.

Enrico Lettas rapport, utarbeidet på oppdrag fra EUs medlemsland, markerer et betydelig steg mot en mer integrert og bærekraftig fremtid for EUs indre marked.

Rapporten understreker behovet for å styrke EUs økonomiske muskler og evnen til å håndtere globale utfordringer, spesielt i lys av et endret internasjonalt landskap preget av maktpolitikk og konflikter. Som en del av det indre markedet gjennom EØS-avtalen, har Norge en direkte interesse i mange av disse forslagene.

Et indre marked for en ny tid

I år fyller EØS-avtalen 30 år, og Letta påpeker at verden har forandret seg dramatisk siden avtalen ble inngått. Den internasjonale ordenen og de verdiene EU er bygget på, er under press. Med handelskonflikter og geopolitiske spenninger har Europas behov for tettere samarbeid aldri vært større. Letta fremhever at Europas fremtidige konkurransekraft er avhengig av evnen til å tilpasse seg raskt og på tvers av nasjonale grenser – en nødvendighet som også vil kreve økte finansielle ressurser.

Tre prioriterte sektorer

Rapporten trekker frem tre sektorer som spesielt viktige for videre integrasjon: finans, telekommunikasjon og energi. Disse sektorene var opprinnelig holdt utenfor den omfattende harmoniseringen i det indre markedet. I dag anses nasjonale reguleringer i disse sektorene som bremser for vekst og innovasjon. Ved å fjerne disse barrierene, vil Europa kunne tilby tjenester og produkter på tvers av landegrensene i større omfang og med høyere effektivitet. Dette vil også gagne Norge, som gjennom EØS-avtalen får tilgang til et mer sammenkoblet og stabilt marked for både finansielle tjenester og energi.

Nye finansielle mekanismer for vekst

En viktig del av Lettas anbefalinger er å etablere en spare- og investeringsunion. Han foreslår at privat sparing i større grad rettes mot investeringer i europeiske bedrifter, og at pensjonsfond kanaliseres til strategisk viktige sektorer. For Norge kan dette være en mulighet til å investere mer i europeisk infrastruktur og energiprosjekter, særlig innen fornybar energi. I tillegg vil en mer integrert kapitalmarkedsunion kunne gi norsk næringsliv bedre tilgang til finansiering på tvers av Europa.

Energi – en avgjørende faktor

Lettas forslag om en tettere integrering av Europas energimarkeder kan være spesielt relevant for Norge, som en viktig energipartner for EU. En felles europeisk energipolitikk vil kunne bidra til å redusere energikostnadene og sikre stabil forsyning i en stadig mer usikker verden. Norge, som allerede leverer betydelige mengder energi til Europa, kan bli en enda mer sentral aktør i en slik utvikling. Integrerte energimarkeder vil også skape muligheter for Norge til å styrke sin rolle innen fornybare energiprosjekter, som havvind og hydrogen, som er prioriterte områder i rapporten.

En mer inkluderende og bærekraftig framtid

Lettas rapport fremhever også viktigheten av å inkludere regioner og små og mellomstore bedrifter i den økonomiske veksten. For Norge betyr dette at landets SMB-er vil kunne få enda bedre muligheter til å ekspandere og konkurrere i et større europeisk marked. Med økt arbeidsmobilitet og satsing på innovasjon kan flere norske arbeidstakere og bedrifter ta del i EUs grønne og digitale omstilling.

Et norsk perspektiv på fremtiden

Som deltaker i et innspillsmøte med Enrico Letta i Brussel tidligere i år, sammen med IndustriAll Europe, så jeg selv hvordan denne rapporten har blitt formet gjennom dialog med arbeidstakere og næringsliv. Norge har en direkte rolle i mange av de strategiene Letta foreslår. EØS-samarbeidet gir oss ikke bare adgang til det indre markedet, men også en plattform for å påvirke og delta i utviklingen av EUs fremtid.

Med tanke på Norges tette økonomiske bånd til EU, er det viktig at vi følger nøye med på, og deltar aktivt i, diskusjonene om EUs fremtidige strategi. Vi må vurdere hvordan vi kan dra nytte av en tettere europeisk integrasjon, samtidig som vi beskytter våre nasjonale interesser. Lettas rapport minner oss om at Europa står sterkere samlet – og det er også til Norges fordel.