Aktiviteter
Stort internasjonalt politisk engasjement i Tekna (og stor medlemsvekst).

Stort internasjonalt politisk engasjement i Tekna (og stor medlemsvekst).

Randi Hugnes representerte Tekna på Retning EUs oppstartskonferanse. Innledningsvis snakket hun om de to hovedområdene hvor Tekna har i sitt sterkeste internasjonale politiske engasjement: fremming av anstendige arbeidsvilkår for arbeidere over hele verden og beskyttelse av norske arbeidstakeres interesser. Dette skjer spesielt gjennom påvirkningsarbeid inn mot EU-systemet, der mange lover og regler blir vedtatt som kan få betydning for norske forhold.

Hugnes understreket at Teknas arbeid med EU er en del av deres helhetlige innsats innen internasjonalt arbeid, bærekraft, faglig kunnskapsbygging og politisk påvirkning.

Hun fremhevet også Teknas deltakelse i flere internasjonale fora og organisasjoner som IN, Nording, Engineers Europe, IndustriAll Europe og IndustriALL Global. Gjennom møter og samarbeid i disse forumene får Tekna et helhetlig perspektiv på viktige politiske utviklinger på tvers av regioner, samtidig som de bygger allianser for å fremme norske arbeidstakerinteresser.

Hugnes poengterte at Norge, som ikke-medlem av EU, står overfor en større risiko for å ikke fange opp problemstillinger som påvirker norske arbeidstakere tidlig nok. Derfor er samarbeid med fagbevegelsen i EU-landene, som har bedre innsikt og tilgang til prosessene i EU, svært verdifullt for Tekna.

Tekna ser sine viktigste alliansepartnere i norske og nordiske fagforeninger, der felles interesser ofte ligger til grunn. I Norden preges arbeidsmarkedet av høy organisasjonsgrad, et godt samarbeid mellom arbeidsgivere og arbeidstakere, samt tillit til myndighetene. Hugnes påpekte at dette ikke er tilfelle i alle europeiske land, noe som fører til ulike tilnærminger til fagforeningsarbeid, valg av metoder og strategier.

Til slutt nevnte hun at Tekna også engasjerer seg i temaer som digitalisering og kompetanse på europeisk nivå, områder som er spesielt relevante for Teknas medlemmer med høyere utdanning innen teknisk-naturvitenskapelige fag.

På tampen av presentasjonen kom det også opp en foil som viste Teknas medlemsvekst. Hugnes var tydlig kry av å kunne vise den sterke medlemsveksten som Tekna har hatt de senere årene. Bare det siste halvannet året har de vokst med 10.000 medlemmer og er nå over 100.000. De utgjør nå 40 prosent av medlemmene i Akademikerne.